مرور رده

تاریخ باستانی ایران

شهر سوخته در اسامی کهن ماگان و سیستان

در منابع سومری نام سرزمین بلوچستان ماگان (یعنی شهر کاهنان و جادوگران) ذکر شده است. این معنی در نام اوستایی و یونانی کهن مردم آنجا یعنی یاتوان (یئوتیان= جادوان) زنده مانده است که در کنار مردمی به نام پریکانیان (مردم کوچ نشین و…

بررسی گویش دهستان جبل

در این مطالعه به بررسی گویش تعدادی از روستاهای( مزرعه بالا، عباس اباد، کریم آباد، دخر اباد، مجید اباد و بوران) دهستان جبل واقع در بخش کوهپایه استان اصفهان پرداخته شده که به لحاظ تلفظ و کاربرد واژگان دارای شباهت فراوانی هستند این روستاها…

معرفی عربخانه بیرجند

منطقه عربخانه در جنوب بیرجند، كیلومتر 130 جاده زاهدان و در شمال نهبندان است كه از شرق به كشور افغانستان و از غرب به كویر و از شمال به سربیشه و از جنوب به بخش شوسف منتهی می‌شود و امروز از نظر تقسیمات كشوری از مناطق پر جمعیت بخش شوسف…

بررسی معنی نامهای مُغ و ماگان

ایرانشناسان کلمات مَغ و مُغ را به معانی متفاوتی از جمله بزرگوار، انجمنی و دهش و پاداش گرفته اند که جملگی اسم معنی و صفت هستند و به نظر جامع و واحدی در این باب نرسیده اند. نگارنده قبلاً وجه اشتقاق ما-گا (سخن سنج، سخنور و دانای…

بررسی درفش دیرین مکشوفه از شهداد

این قدیمی‌ترین پرچم جهان است كه از یك صفحه با میله و لولا و دسته برنزی ساخته شده و در شهداد شهرک معروف استان كرمان پیدا شده و البته چون در این چند هزار سال زنگ زده (زنگ مس، سبز رنگ است) سبز شده ولی در اصل نوعی درخشش فلزی داشته كه…

آب در ایران باستان

به نام خدائی كه آب آفرید ز آب آمده زندگی را پدید چو یزدان به گیتی ره نو گشاد گیاه و دد و دام و مردم نهاد همه تشنه آب پاك آمدند از او زنده بر روی خاك آمدند دو ذره که با هم بیاهیختند ز مهر و خرد درهم آمیختند یکی آنکه جان را دهد…

حاشیه کویر از نگاه تاریخ و ضرورت تغییر نگرشها

تعامل مجموعه ای از عوامل اقلیمی ، ساختمانی و موقعیت جغرافیایی، بخش عمده کشور ما را در ردیف سرزمیهای گرم و خشک قرار داده است. محدودیت عوامل حیاتی و فقر و کمبود زیستگاههای انسانی از مهمترین خصیصه این مناطق می باشد. اما در حواشی شمالی…

اقوامی بیابانگرد از ایران باستان

«آسیا» یا «آسیانی» نام مردم كهن بیابانگردی از آسیای مركزی است كه حدود سال 130 پیش از میلاد به فرمانروایی یونانیان بر «باكتریا» (بلخ) پایان دادند. به نوشته‌ «استرابون»، مورخ یونانی،…

غارها ، نماد دوران غار نشینی در یزد

بر اساس آمار بدست آمده، حدود 35 غار در استان یزد وجود دارد که در برخی آنها آثاری از دوران غار نشینی دیده شده است و بیانگر این حقیقت است که روزگاری این غارها مسکونی بوده اند. غارها از پتانسیلهای طبیعی استان در زمینه جذب گردشگران داخلی و…

کشف راهروهای زیرزمینی دست‌کند در عمق ۱۳ متری نوش‌آباد

كاوش‌های باستان‌شناسی در شهر زیرزمینی نوش‌آباد منجر به كشف دالان‌ها، راهروها و اطاق‌های متعددی شد كه در فاصله 11 تا 13 متری زیر زمین احداث شده بودند. «زهرا ساروخانی»، سرپرست هیات باستان‌شناسی…