پارک ملی تنگ صیاد

نام انگلیسی:  Tange Sayyad national park    

نام فارسی :  پارک ملی تنگ صیاد 

 

 

موقعیت جغرافیایی

 

با طی مسافت 15 کیلومتر از شهرکرد، حیات وحش باور نکردنی این منطقه قابل مشاهده است و مسافرانی که مسیر شهرکرد – اصفهان را طی می کنند در کنار جاده مناظر بی بدیلی از این پارک وحش دیدنی را مشاهده خواهند کرد.

علاوه بر حیات وحش و آب و هوای معتدل، دره های زیبا همچون "پاچفت" و "بستان شیر" مامنی خواهند بود برای مسافرانی که می خواهند به دور از هیاهوی شهر ساعتی در آرامش بیاسایند.

براساس بررسیهای انجام شده پوشش گیاهی منطقه شامل 20 تیپ گیاهی است که تقریبا در تمام آنها گونه های مختلف گون و برخی از گندمیان دیده می شود، در این بررسیها 252 گونه متعلق به 52 تیره شناسایی شده که تعداد کمی از آنها یکساله و اغلب چند ساله علفی هستند

مجموعه پارک ملی تنگ صیاد با مساحت 27 هزار هکتار در 15 کیلومتری شهرکرد واقع شده است.

پارک ملی تنگه صیاد در استان چهارمحال و بختیاری بین N3205 الی N3220 عرض شمالی و E5055 الی E5110 طول شرقی واقع شده است.مساحت آن درحدود 27244هکتار می باشد.

پوشش گیاهی: انواع گندمیان ,‌ گون,‌ دم اسبیان ,‌کنگر ,‌ریواس, آویشن ,‌بابونه ,‌ شاه تره ,‌بارهنگ,‌ رازیانه,خاکشیر, کاسنی, شیرین بیان ,‌ بادام کوهی , مو وحشی,‌ انجیر وآلبالوی کوهی .

پستانداران : کل و بز , قوچ و میش ,‌ ‌پلنگ ,‌ کفتار ,‌روباه ,‌ شغال ,‌ گرگ ,‌ گربه وحشی .

پرندگان : کبک دری ,‌کبک,‌ تیهو,‌ باقرقره ,‌ عقاب , قرقی,‌ سارگپه ,‌ دال,‌ شاهین .

خزندگان : انواع مارها و ‌لاک پشت

 

تاریخ تاسیس منطقه از ابتدا تاکنون
این منطقه در سال 1349 از طرف شورای عالی شکار بانی و نظارت بر صید به عنوان منطقه شکار و تیر اندازی ممنوع اعلام گردید . در سال 1352 با تصویب شورای عالی حفاظت محیط زیست به عنوان منطقه حفاظت شده اعلام و در سال 1374 نیز حدود 4372 هکتار از قسمت میانی آن تبدیل به پارک ملی شد.
 

موقعیت عمومی منطقه
از نظر تقسیمات کشوری محدود منطقه قسمتهایی از بخش شرقی شهرستان شهرکرد و بخش غربی شهرستان بروجن و کیار را در بر می گیرد  و فاصله آن تا مرکز استان 15 کیلومتر می باشد.
 

وسعت منطقه
منطقه تنگ صیاد ناحیه کوهستانی و مرتفع با مختصات ´ 59 و °50 تا ´9 و°51 طول شرقی و´31 و°32 تا ´17 و°32 عرض شمالی و حدود 27000 هکتار مساحت دارد
5-ویژگی و سیمای عمومی منطقه( شامل وضعیت توپوگرافی , چشم انداز, پو شش گیاهی وگونه های شاخص گیاهی , وضعیت عمومی حیات وحش و گونه های شاخص و کریدورها )
 

اقلیم منطقه
بر اساس دو اقلیم نمای آمبرژه و دومارتن این منطقه در قلمرو اقلیمی خشک و نیمه خشک و بر اساس تقسیم بندی انجام گرفته توسط دانشگاه اصفهان دارای آب و هوای نیمه مرطوب و معتدل با زمستانهای سرد می باشد . میانگین دراز مدت بارندگی سالانه در منطقه 424 میلی متر( حداکثر 625 و حداقل 170 میلی متر) و میانگین سالانه دما در بخش های مختلف منطقه مورد مطالعه از 6/8 تا 6/10 درجه سانتی گراد برآورد شده است . حداکثر ، میانگین و حداقل روزهای یخ بندان 151 ، 122 ، 105 روز بوده است که حداکثر آن در دی ماه با 5/28 روز می باشد. میانگین رطوبت نسبی در منطقه 45 درصد است که بین 11 درصد در خرداد تا 94 درصد در دی ماه تغییر می کند .
 

منابع آب 
مورفولوژی و زمین شناسی خاص منطقه تنگ صیاد موجب ایجاد آبراهه های متعدد نسبتا بزرگ و کوچک (در حدود هفتاد آبراهه ) شده است که وسعت آنها کمتر از یک کیلو متر مربع تا بیش از 60 کیلو متر مربع و طول آنها کمتر از یک کیلومتر تا بیش از 13 کیلومتر تغییر می کند . این آبراهه ها کاملا فاقد جریان پایدار و دائم بوده ، فصلی و بعضا سیلابی هستند . متوسط جریانهای سطحی آبراهه ها در کل منطقه بین 5/24 تا 5/21 میلیون متر مکعب در سال تخمین زده شده است.42 دهنه چشمه نیز در این منطقه وجود دارد که 38 دهنه آن دارای آبدهی دائمی و 4 دهنه نیز فصلی هستند از جمله این چشمه ها می توان به چشمه های آبشر شر، ریزاب ، سنگ سفید و بیدخل اشاره نمود.
 

پوشش گیاهی
20 تیپ گیاهی و252 گونه گیاهی متعلق به 52 تیره که حدود 30 گونه انحصاری ایران می باشد در منطقه جمع آوری و شناسایی گردیده که نشان دهنده اهمیت این ذخیره گاه ژنتیکی و حدود 70 گونه دارای ارزش گیاهی می باشند.شاخص ترین گونه ها به قرار زیر است.
گونAstragalus myriacanthus- گون A.susianusکرک Cousiniatenuiramulaجاز      scoriola  orientalis 
 

گونه های جانوری
تا کنون در منطقه مذکور 24 گونه پستاندار از  19 جنس متعلق به 14 خانواده ، 70 گونه پرنده از 54 جنس متعلق به 35 خانواده ، 26 گونه خزنده و 4 گونه دو زیست شناسایی شده است.
بین پستانداران منطقه 4 گونه در طبقه بندی IUCN از گونه های در معرض انقراض آسیب پذیر وجود دارد و برخی پستانداران منطقه شامل : 
کل و بز: Capra aegagrus ، قوچ و میش: Ovis  orientalis isphahanica
پلنگ:  Panthera pardus  ،   روباه Vulpes vulpes  ،  گربه وحشی : Felis catus ،  
پرندگان حمایت شده موجود در منطقه حدود 17 %     گونه های پرندگان منطقه را شامل  می شوند از انواع پرندگان می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
کبک دری:Tetragullus caspicus ، عقاب طلایی :Aquila chrysaetus   
کبک :  Alectoris chukar
از انواع خزندگان :
لاک پشت برکه ای خزری: Mauremys caspica  آگامای الیویه : Trapulus ruderatus ruderatusمار پلنگی :Coluber ravergeiri ravergieri
واز انواع دو زیستان :
قورباغه معمولی : Rana  ridibunda  ridibundaوزغ معمولی: Bufo bufo
 

راههای دسترسی
جاده آسفالته بروجن – شهرکرد ، جاده آسفالته فرخشهر ، جاده قدیم دهنو ، جاده های حاشیه منطقه و جاده جیپ رو احمد آباد ، جاده جیپ رو  بستان شیر و جاده جیپ رو تنگ صیاد ، جاده های داخلی منطقه می باشند.
 

جاذبه های اکوتوریستی
تنوع گونه های گیاهی  منطقه ، وجود چشم اندازها و مناظر متنوع و بدیع که حاصل وجود اکوسیستم کوهستان می باشد تفریحات فیزیکی پر تحرک مانند کوه نوردی،صخره نوردی،شکار تفریحی، همچنین چشمه های دائمی ، تماشای حیات وحش ، دسترسی آسان به جاده آسفالته ، نزدیکی به مرکز استان و استان اصفهان از قابلیت های منطقه از نظر گردشگری می باشند.
 

وضعیت عمومی اقتصادی اجتماعی
منطقه تنگ صیاد عاری ازوجود مناطق مسکونی در داخل خود می باشد اما در حاشیه و پیرامون آن شهرها و روستاهائی وجود دارد که از آن جمله : شهر فرخشهر در شمال منطقه ، روستای ایرانچه در غرب و روستای دهنو در جنوب از مراکز مسکونی هستند که در حاشیه منطقه قرار دارند و روستای دستگرد ، سورک و شهرسفید دشت نیز با فاصله از منطقه ازدیگر مراکز مسکونی هستند که تنگ صیاد از وجود آنان تحت تاثیر قرار میگیرد . تاثیراتی چون : چرای دام ، توسعه شهر و روستا ، دسترسی آسان جهت تعرض و یا تخلف در منطقه  ، شکار غیرمجاز و زنده گیری حیوانات ، تقاضای برداشت شن وماسه ، سنگ ، گیاهان علوفه ای و… نمونه هائی از این تاثیرات است
تنگ صیاد تنها 6/1درصد از مساحت استان را به خود اختصاص داده است ولی به دلائل متعدد و منحصر به فرد بودن منطقه یکی از بهترین مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست میباشد که باروند رو به جلو به جایگاه اصلی خود نزدیک و نزدیکتر شده و یکی از قطبهای اصلی و مهم استان در برنامه ریزیها و مسائل کلان اقتصادی ، گردشگری و اجتماعی قرار خواهد گرفت . ولی متاسفانه به دلیل همین ویژگیها مورد هجوم و تهدید انواع و اقسام عوامل توسعه ای از جمله ، توسعه روستائی ، شهری ، صنعتی ، کشاورزی ، معدنی ، شکار غیر مجاز ، تفریح و تفرج ، تقاضای آب ، شن و ماسه و سنگ و . . . قرار دارد
از جمله این ویژگیها می توان به :
1- موقعیت استقرار تنگ صیاد : تنگ صیاد با قرار گرفتن در میان دو شهرستان مهم استان یعنی شهرکرد و بروجن و حاشیه جاده شهرکرد ، اصفهان ، بروجن از موقعیت دسترسی راحت ، سریع و کم هزینه برای سرمایه گذاران بر خوردار است
2-  وجود خطوط انتقال حامل انرژی ، عبور خط کابل نوری مخابرات ، خطوط انتقال گاز ، خطوط انتقال برق فشار قوی
3-  عبورجاده دسترسی مناسب از حاشیه منطقه در واقع به عنوان مرز منطقه
4-  نزدیکی به دو قطب مهم اقتصادی همچون فولاد مبارکه ، ذوب آهن اصفهان و استان اصفهان
5-  وجود مراتع و پوشش گیاهی بسیار غنی در مقایسه با مناطق آزاد
6-  وجود زمین های مسطح در کنار جاده شهرکرد ، بروجن و پیرامون منطقه و تقاضای احداث کارگاههای تولیدی و صنعتی ، طرحهای کشاورزی و باغداری
7-  وجود پتانسیلهای بالقوه شن و ماسه و سنگ و تقاضای برداشت
8-  نزدیکی به مرکز استان و تقاضای فراوان استفاده تفریحی از منطقه به واسطه وجود گیاهان و گلهای وحشی و وحوش منطقه که تا حاشیه جاده اصلی قابل روئت هستند.


از جمله عوامل و ویژگیهای مهم تنگ صیاد بوده که منحصر به فرد بودن این منطقه را توجیه می کند.
همان گونه که در نقشه مشاهده می کنید بیش از 60 مورد عوامل مختلف موجود که به وسیله دستگاه موقعیت یاب برداشت گردیده در پیرامون منطقه مستقر می باشند که شامل : مزارع ، روستا ، شهر ، دامداری ، مرغداری ، شهرک و ناحیه صنعتی ، کوره آجر پزی ، خوراک دام ، کارواش ، تیرچه بلوک ، شن شوئی ،سد ، گلخانه ، تاسیسات ادارات و دستگاههای مختلف می باشند که چنانچه هر کدام به تنهائی تقاضائی از منطقه داشته باشند دیگر منطفه ای نخواهد ماند .بنابراین به حق می توان گفت تنگ صیاد جزیره ای در میان امواج توسعه قرار گرفته است .


تعارضات مهم منطقه
دامداری در منطقه یکی از پتانسیل ها و ارزشهای تنگ صیاد استفاده از مراتع آن در فصل چرا در قسمت حفاظت شده آن است که با برآورد حدود دوازده هزار واحد دامی چرای صد روزه را در قالب 60بهره بردار هر ساله به انجام می رسانند . متاسفانه حضور این تعداد دامدار درمنطقه هرچند در جهت تولید پرو تئین و ایجاد اشتغال نقش اساسی ایفا میکنند لیکن با حضور شبانه روزی در منطقه علاوه بر ایجاد مانع در جهت ایجاد منطقه امن ، باعث بروز مشکلاتی چون : انتقال بیماریهای مشترک بین دامهای اهلی ووحشی ، محلی برای تخلف و زنده گیری حیات وحش ، ایجاد مزاحمت برای وحوش از طریق سگ های گله ، برهم زدن آرامش وحوش با رفت و آمدهای پی درپی  و… می شوند.
وجود مستثنیات در داخل مناطق چهار گانه با کاربری کشاورزی منع قانونی ندارد بر همین اساس نزدیک چهل مورد مستثنیات مردمی با مساحتی بالغ بر ششصد هکتار وجود دارد که تقریبا در کلیه قسمت های منطقه دارای پراکندگی هستند . این تعداد مستثنیات که معمولا به صورت مشاع بوده و بهره بردارانی بیش از تعداد مزارع دارند مشکلاتی را همواره با خود دارند که محل اختفای متخلف ، تعرض به منابع ملی ، زنده گیری و تله گذاری ، رفت و آمد و… از آن جمله اند . به همین منظور با تلاشهای به عمل آمده تعدادی این مزراع که در نقاط میانی و حساس منطقه قرار داشتند با همکاری مالکین خریداری و آزاد گردید تا هم درجهت بهبود حیات وحش منطقه و هم در جهت تعیین منطقه امن گامی اساسی برداشته شده باشد .
 

تجهیزات و امکانات
منطقه تنگ صیاد با وجود پاسگاههای ثابت فرخشهر ، ایرانچه ،بستان شیر و آب شر شر ، کورچی و بید خل با کلیه امکانات لازم و در خور  به صورت شبانه روزی مورد حفاظت قرار می گیرد.
 

سایر ملاحظات
منطقه تنگ صیاد به دلیل موقعیت استقرار در نزدیکی مرکز استان و وجود حیات وحش قابل توجه آن چنانچه طرح مدیریت با استفاده و کاربری توام حفاظت و گردشگری کنترل شده به اجرا درآید می تواند ضمن حفظ منطقه آن را از گزند آسیب ها و تجاوزات دور سازد . از سوئی دیگر سرمایه گذاری در زون های تفرج متمرکز ضمن ایجاد شغل منطقه را وارد معاملات اقتصادی کشور و استان نماید که خود عامل مهمی در حفظ و حراست از آن خواهد بود .

۱۰ نظرات
  1. محسن می‌گوید

    shatup.منطقه ی گردشگری تنگ صیاد فقط مال فرخشهره . دیگه زر نزن

  2. طاهری می‌گوید

    حتما از گله دارانی که تخم شکار را برداشتن؟؟؟؟؟؟؟؟؟

  3. حسین ب می‌گوید

    سلام
    میخواستم بگم واقعا بی انصاف هستید تنگ صیاد منطقه حفاظت شده مختص شهر فرخشهر هست
    هرکی میخواد اسم تنگ صیادو ببره اسم فرخشهرو آخرش میبره و میگه تنگ صیاده فرخ شهر
    نه جزء شهرکرده نه بروجن نه کیار شما نقشه های تقسیم شده استان چهارمحال و بختیاریم که ببینید تنگ صیاد جزء شهر ماست شما اصلا اسمی از صاحبهای ا اصلیش نبردید
    اثر هنری ام میخوان نشون بدن اسم صاحب اثرو میبرن این که دیگه منطقه و زمینه والا خوب خداییه

  4. سینا می‌گوید

    تنگ صیاد از جاذبه های گردشگری روستای دستگرد امام زاده می باشد. لطفا اصلاح کنید. ممنون…

  5. AMIRHOSEIN می‌گوید

    ممنون واقعا عالی بود لطفا از گله داران تنگ صیاد هم عکس بذارید

  6. saeed می‌گوید

    با سلام خدمت دوست عزیز
    اگر در اخبار و مطبوعات منطقه حفاظت شده و پارک ملی تنگ صیاد به فرخشهر نسبت داده می شود طبق اسناد و مدارک می باشد که در اداره ثبت املاک به ثبت رسیده و نشان میدهدکه بیش از هفتاد درصد این محدوده جز املاک فرخ شهر می باشد و بقیه منطقه بین دستگرد، سورک، دهنو و سفید دشت تقسیم میشود که محدوده به ثبت رسیده با توجه به پروانه های چرا دام و اراضی کشاورزی موجود در منطقه می باشد دوم اینکه اراضی کشاورزی موجود فرخ شهر شامل مزرعه های بادی، قنات نو ، دهک بالا، دهک میانی، دهک پایین، یحی اباد،نساکوه دهک، چفت،ولی اباد،نصرت اباد،تاراباد،چاه گرگ, کماهستان،کوه سفید، زردیا، پیرکوه،مرغک،بستان شیر،اب شرشر، بید خلد،سارقایه و… مباشند که در حاشیه و میان این منطقه قرار دارند که چند مزرعه دستگرد در مقابل این مزارع نا چیز می باشند سوم اینکه فرخشهر دارای چهار پاسگاه محیط بانی اب شرشر، بید خلد ، بستان شیر و پاسگاه فرخشهر می باشد و سورک و دهنو هرکدام با یک پاسگاه محیط بانی از منطقه حفاظت می کنند در حالی که دستگرد هیچ پاسگاه محط بانی ندارد و مدیریت منطقه با پاسگاه فرخشهر است و در ضمن موزه حیات وحش نیز در پاسگاه فرخ شهر قرار دارد و از طرفی اخرین خانه شهر فرخشهر با اولین تابلو منطقه حفاظت شده کمتر از دویست متر فاصله دارد

  7. میلاد می‌گوید

    خوب بود از فرخشهر هم نام برده می شد

  8. میلاد می‌گوید

    خوب بود از فرخشهر هم نام برده می شد

  9. پوریا شمس می‌گوید

    با سلام
    از این که عکس های صفحه پارک ملی تنگ صیاد عوض کردید ممنونم فقط یه ایراد هست اونم اسم عکاس (پوریا pouriya) هست نه (پویا)

  10. پوریا شمس می‌گوید

    با سلام
    عکس های استفاده در این صفحه به جز یکی بقیه مربوط به تنگ صیاد نیست جهت تهیه عکس های تنگ صیاد به ادرس وبلاگ تشکل زیست محیطی وحدت سبز فرخ شهر مراجعه کنید یا به ایمیل من پیام بفرستید
    با تشکر

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.