منطقه شکار ممنوع دریاچه شورابیل، اردبیل
نام انگلیسی: Shourabil Lake hunting prohibited region نام فارسی : منطقه شکار ممنوع دریاچه شورابیل
|
|
این دریاچه درمختصات جغرافیایی N381246 E481658 و در جنوب شهرستان اردبیل واقع گردیده است . دریاچه شورابیل دارای وسعتی معادل 200 هکتار می باشد منبع آبی آن نزولات آسمانی و بخشی از رودخانه بالخلو چای می باشد که از طریق بند انحرافی به این دریاچه سرازیز می گردد . در حال حاضر این دریاچه محل زیست و پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان می باشد نگرش کلی: دریاچه ای دائمی با آب شیرین و جزو تالاب های طبیعی می باشد. این منطقه زیستگاه مناسبی برای انواع پرندگان آبزی و کنار آبزی است. در حال حاضر به دلیل استقرار تاسیسات مختلف در اطراف دریاچه، زیستگاه پرندگان با خطر جدی مواجه می باشد. خصوصیات فیزیکی: دریاجه شورابیل بصورت گودالی است که اطراف آن را خاکریزهای طبیعی یا انسان ساخت در بر گرفته است. حداکثر عمق آب دریاچه 1.5 متر و میزان نوسانات سطح آب در حدود 0.5 متر بود.
منابع تامین آب
آب دریاچه از طریق چشمه ها و رودخانه بالخلو چای تامین می شد و فاقد زهکشی (آب خروجی) بوده و آب وارده تنها از طریق تبخیر و نفوذ در زمین، تنظیم می شد و جنس بستر دریاچه از گل و لای است لیکن اخیرا" اداره امور آب بدون توجه به مسایل زیست محیطی اقدام به شیرین سازی آب این دریاچه نموده و از طریق کانال آبرسانی سطح آب دریاچه را افزایش داده و در ضلع شرقی جهت کنترل میزان آب دریاچه دریچه تخلیه ایجاد نموده است خصوصیات اکولوژیکی: دریاچه شورابیل در نواحی جنوبی و غربی دارای پوشش مناسبی از نی بوده که محل زیست و جوجه آوری برخی از گونه های پرندگان آبزی و کنار آبزی بود. که با توجه به شیرین سازی آب آن، محل مهاجرت و ایستگاه موقت پرندگان مهاجر می باشد .
پوشش گیاهی و جانوری
جانوران و گیاهان قابل توجه: این منطقه قبلا مکان مناسبی برای زیست پرندگان بوده است. در حال حاضر بدلیل ساخت و سازهای مختلف جمعیتهای کمی از پرندگان در این دریاچه زیست می کنند. بدلیل شوری آب، این دریاچه.در گذشته دارای گیاهان قابل توجه از قبیل نی، گز، اویارسلام، سازو، سلمه، گل گندم، جو و غیره بوده و درحال حاضر برخی طراحیها جهت ایجاد فضای سبز ودرختکاری انجام گرفته که سیمای طبیعی منطقه تغییر یافته است وضعیت حفاظتی: این دریاچه در سال 1355 بعنوان بخشی از منطقه شکار ممنوع شورابیل ثبت گردید. مخاطرات و عوامل تهدید کننده: ورود فاضلاب دانشگاه محقق اردبیلی از ضلع شرقی دریاچه، ساخت و سازهای بی رویه انسانی در اطراف دریاچه، واقع شدن آن در محدوده قانونی شهراردبیل و وجود قایقهای موتوری تفریحی در دریاچه ارزشهای اقتصادی، اجتماعی و استفاده از سرزمین: این دریاچه مکان تفرجی بسیار مناسبی برای اهالی شهر اردبیل می باشد. زمین های اطراف دریاچه زیر کشت محصولات مختلف قرار داشت که اخیرا" ساخت وساز های مسکونی بویژه نمایشگاه بین المللی اردبیل و چندین هتل ومجتمع توریستی در کنار این دریاچه احداث گردیده است.