منطقه شکار ممنوع نشر، همدان

نام انگلیسی:  Nshr hunting prohibited region   

نام فارسی :  منطقه شکار ممنوع نشر 

 

 

موقعیت جغرافیایی

 

منطقه شکار ممنوع نشر در موقعیت جغرافیایی N3443 E4851 در استان همدان واقع است. منطقه شکار‌ ممنوع نشر در شرق استان همدان و 45 کیلو‌متری شهر همدان با مساحتی بالغ بر 6 هزار و 590 هکتار واقع شده است که در مجاورت آن شش روستا‌ی نشر، مسلم‌آباد، برکت‌آباد، مولوجه، قوزلیجه و مزرعه‌آب هندو قرار دارد. منطقه شکار ممنوع نشر به لحاظ طبیعت بکر، پوشش گیاهی مناسب و سیمای کوهستانی تپه ماهوری از ایستگاه‌های اصلی قوچ و میش ارمنی استان همدان محسوب می‌شود.

 

این منطقه در سال 1378 عنوان منطقه شکار ممنوع را گرفته است. ارتقای مناطق زیر نظر مدیریت حفاظت محیط زیست بر اساس استاندارد جهانی ضرورت دارد و طبق این استاندارد هر کشوری باید 10 درصد از مساحتش، تحت حفاظت محیط زیست باشد در حالی که در کشور ایران، میانگین این مناطق 5‌/‌7 درصد است.  اما در کنار این مناطق یکسری مناطق شکار ممنوع نیز وجود دارد که چندین سال متناوب جزو مناطق شکار ممنوع اعلام می‌شوند در صورتی که قابلیت ارتقا داشته باشند بعد از مدتی به یکی از مناطق چهارگانه ارتقا می‌یابند.

 

راه‌های دسترسی منطقه شکار‌ ممنوع نشر در مجموع شامل جاده‌های اصلی آسفالت و نیز راه‌های فرعی خاکی است. برای ورود به این منطقه بعد از گذر از 25 کیلومتری جاده اصلی همدان ـ ملایر باید از مسیر روستای سیاه کمر به سمت روستای آب هندو حرکت کرد. برای رسیدن به قسمت‌های شمالی منطقه نیز از تپه فرعی روستای آب‌ هندو به سمت روستا‌های مولیجه و قولیچه حرکت نمود همچنین راه دیگر ارتباط با منطقه مسیر روستا‌های نشر و مسلم‌آباد است.

 

آب و هوا

این منطقه دارای آب و هوای خشک، نیمه خشک، سرد و معتدل بوده و متوسط بارندگی سالانه آن بالای 320 میلی‌متر و میانگین درجه حرارت سالیانه آن 14 درجه سانتیگراد است.

اطلاعات کلی بیانگر این است که پرندگان این زیستگاه چهره غالب جانوری این منطقه را تشکیل می‌دهند گونه‌های کوهزی همچون عقاب طلایی و کبک معمولی فراوان‌ترین پرندگان منطقه‌اند. دسته سبک بالان نیز بین تمامی گونه‌ها متنوع‌ترین دسته شناسایی شده است.

 

حیات وحش

کبک، تیهو، سنگ‌چشم خاکستری، سبز‌قبا، زنبورخوار، دم‌جنبانک ابلق، دلیجه معمولی، هما، سارگپه، قرقی، طرلان، شاهین، بحری، حواصیل خاکستری، پرستو معمولی و بلبل ازجمله پرندگان موجود در زیستگاه‌های موجود منطقه است. پستانداران منطقه شکار ممنوع نشر عمدتا سازگار با مناطق سرد کوهستانی‌اند، گرگ و کفتار و قوچ و میش شاخص‌ترین گونه‌های پستاندار منطقه‌اند قوچ و میش ارمنی بارزترین پستاندار علف‌خوار منطقه است و قوچ و میش این منطقه از خالص‌ترین و شاخص‌ترین گوسفندان وحشی ایران محسوب می‌شود. خزندگان این زیستگاه نیز در 2 دسته گروهی مار‌ها و سوسمار‌ها یا مارمولک‌ها قابل تقسیم‌اند همچنین گاهی در آبگیر‌های فصلی و برکه‌های حاشیه روستای مسلم‌آباد می‌توان از دوزیستان گونه‌های وزغ معمولی و قورباغه تالابی را مشاهده کرد.

 

برای مشاهده نقشه هوایی منطقه کلیک کنید.

 

1 نظر
  1. مهدی معمری می‌گوید

    سلام اگه چنین جایی هست چرا تا حالا ۱مستند هم حتی توی شبکه استانی ازش نشون ندادید

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.