اردک مرمری (خوتکا مرمری)

نام علمی : Marmaronetta Angustirostris

نام انگلیسی:  Marbled Teal    

نام فارسی: اردک مرمری (خوتکا مرمری)

 

 

پراکندگی

مشخصات ظاهری: این پرنده، 41 سانتی متر طول دارد و تنها اردک روی آب چری است که نر و ماده ی آن همشکل اند. ا زخوتکا اندکی بزرگتر است و گردنی درازتر و سری بزرگتر دارد. پرو بالش قهوه ای تیره و روشن، با طرح«مرمری» و لکه ی بیضوی شکل تیره رنگی، در اطراف چشمانش مشاهده می شود. پس این پرنده ، به نظر بزرگ و گرد می نماید و پس سرش اندکی بلند، به شکل کاکل کوچکی روی آن، دیده می شود. در پرواز، بال ها کمرنگ می نماید و شاهپرهای ثانویه، نیز بی رنگ دیده می شود و دمش به رنگ نخودی مایل به سفید است. این پرنده غالبا لابلای علف ها پنهان می شود.

صدا: صدای پرنده ی نر شبیه«چیک» و پرنده ی ماده ، سوت مانند است.

زیستگاه: این پرنده در مناطق تالابی، دریاچه ها و نواحی باتلاقی که دارای پوشش گیاهی متراکم است، به سر برده و در مناطق آب شیرین یا لب شور، با پوشش گیاهی متراکم، تولید مثل می کند. در ایران، به صورت نیمه مهاجر و بومی دیده می شود و حدود 3/1 جمعیت جهانی این پرنده را در بر میگیرد و در استان فارس، آذربایجان و گاهی نیز در دریاچه ی هامون تولید مثل می کند. گزارش هایی مبنی بر مشاهده ی این اردک در تالاب شورک در خراسان وجود دارد.

خفاظت: این پرنده در سطح جهانی در خطر و نادر است به همین سبب در زمره ی پرندگان حمایت شده در ایران محسوب می شود. بنابراین، باید با دقت تمام کلیه ی زیستگاه های تولید مثلش ، خصوصا در دریاچه ی پریشان ارژن، گوری گول و دریاچه ی هامون تحت حفاظت کامل قرار گیرد. گزارش هایی مبنی برمشاهده ی این اردک در تالاب شورک در خراسان وجود دارد.

نظرات بسته شده است.