غار بورنیک، فیروزکوه

نام انگلیسی:  Bornik Cave   

نام فارسی :  غار بورنیک 

 

 

موقعیت جغرافیایی  

موقعیت

غار بورنیک در استان تهران، در 135 کیلومتری شهر تهران، 23 کیلومتری جنوب غربی شهر فیروزکوه، و 6 کیلومتری روستای هرانده واقع شده است.

 

معرفی

غار بورنیک در انتهای یکی از دره​های منشعب از دره طولانی و وسیع هرانده قرار دارد. از ژرفای دره، رودخانه پرآب نمرود جریان دارد که از شاخه​های اصلی حبله رود است. آب نمرود از حوضه وسیع دامنه شمالی کوه قره داغ و دامنه​های کوه میشینه مرگ سرچشمه می​گیرد. نام غار از دو کلمه «بور» و «نیک» تشکیل شده است. «بور» تغییر شکل یافته کلمه «بار» جهت سهولت تلفظ در اضافه شدن به کلمه «نیک» است. «بار» به معنی ساحل، کنار، و جای امن است. همانند کاربرد کلمه «بار» در رودبار. بنابراین بورنیک یا بارنیک؛ یعنی محل امن خوب، که به دلیل موقعیت خاص محل غار کلمه​ای پرمعناست. غار محل امنی برای زندگی و پناه گرفتن بوده است. دهانه غار از دید پنهان و به رودخانه نزدیک است. به همین دلیل، برای سکونت در مواقع خطر و زندگی در دوره غارنشینی، محلی مناسب بوده است.

 

ساختمان

دهانه غار با ابعاد 10×15 متر و ارتفاع 6 متر، در فاصله 1950 متری از سطح دریا قرار دارد. غار از 3 تالار عظیم تاقدیسی تشکیل شده که در سقف هر کدام، شکاف (گسل) اولیه مولد غار به خوبی نمایان است.

تالار نخست یا تالار بیرونی، محوطه​ای بزرگ به ابعاد 40×50 متر و ارتفاع 8 متر است و با سنگ چین کردن کف شیب دار آن در گذشته، دو ایوان که با یکدیگر 2 متر اختلاف سطح دارند، ساخته شده است. این تالار سکونتگاه اصلی غار بوده و وجود آثاری مانند سفال​های شکسته از دوره​های تاریخی مختلف در آن، نشان می​دهد که از مراکز اصلی زندگی انسان​ها از دوره غارنشینی به بعد بوده است. در گوشه راست تالار، دیوار دروازه دار سنگ چین شده​ای جلو یک دهلیز ساخته شده که احتمالاً محل نگهداری احشام بوده است. در گوشه چپ تالار، دهانه​ای به عرض 8 متر و ارتفاع 10 متر ورودی تالار دوم یا تالار اصلی غار است.

تالار دوم یا تالار اصلی غار محوطه​ای به ابعاد 30×60 متر و ارتفاع 15 تا 20 متر است و کف آن با شیبی تند به سمت پایین می​رود. این تالار دارای دالانی نسبتاً طولانی در انتها و دالانی دیگر به سوی تالار سوم است. در ابتدا و سمت چپ تالار نیز راهرویی رابط این تالار و تالار سوم غار است.

دالان انتها و سمت راست تالار دوم، به طور متوسط 5 متر عرض و 6 متر ارتفاع دارد و طول آن 40 متر است و در انتهای آن یک چاه به عمق 5 متر و یک دهلیز به طول 6 متر وجود دارد. در دالان یادشده فعالیت​های غارسنگ​سازی صورت گرفته است و دیوارهای آن پوشیده از چکنده​های گل کلمی و نخودی شیری و صورتی رنگ اند.

طول دالان رابط تالارهای دوم و سوم غار، که در انتهای دو تالار یادشده قرار دارد، حدود 30 متر است. دالان دیگری که ابتدای تالارهای دوم و سوم غار را به هم متصل می​سازد، 10 متر عرض و 4 متر ارتفاع دارد. تالار سوم غار به ارتفاع 12 متر و ابعاد 55×20 متر، از ابتدا تا انتها یک شیب تند سنگلاخی و لغزنده دارد. انتهای آن دهلیزی قرار دارد که پس از 8 متر به تالاری پر از پرتگاه ختم می​شود. عمق بعضی از پرتگاه​ها 20 متر است و این بخش غار از سنگ​های ستونی و چکنده​ها مخروطی و کف آن پوشیده از چکیده​هاست. در گوشه​ای دیگر از این تالار، دالانی به طول 20 متر و عرض 5 متر قرار دارد. کف آن سطحی صاف دارد که احتمالاً محل اختفای ساکنان غار در مواقع خطر بوده است.

عمیق​ترین بخش غار در تالار سوم و مقابل دهلیز رابط پایینی بین دو تالار، حدود 60 متر پایین​تر از سطح دهانه غار است.

طول شعبه اصلی غار حدود 500 متر است.

 

جاذبههای گردش گری

مناظر بهشت گونه دره هرانده که با بهره​جویی و بذل و بخشش آب نمرود به وجود آمده، از مناطق بسیار زیبا و دیدنی رشته کوه​های البرز است که ناشناخته مانده. این گردشگاه گرانبها بر سر راه غار قرار دارد. دره​های مستقر بر سر راه غار دیدنی و زیبا هستند. رنگ کانی​های دامنه راستِ دره محل استقرار دهانه غار در بیننده احساس عظمتی وصف ناپذیر ایجاد می​کند.

وجود تخته سنگ​های عظیم در کف تالارهای نخست و سوم غار که روی بعضی از آن​ها پوشیده از لایه​های خاک رُس مرطوب و لغزنده و سطح اکثر آن​ها پوشیده از چکیده​های نخودی و میخ مانند است، از ویژگی​های غار بورنیک است و در سایر غارهای ایران چنین وضعیتی کم​تر دیده می​شود.

وجود دیوارهای پوشیده از چکنده​های گل کلمی و نخودی سفید و صورتی رنگ، زیبایی خاصی به غار بخشیده است. ارزش​های تاریخی و باستان شناسی غار بر ارزش​های زمین شناسی و تفریحی آن می​افزایند و غار بورنیک را به سرمایه​ای ملی و ماندگار تبدیل می​کنند.

1 نظر
  1. فرشته می‌گوید

    سلام.
    خیلی از اطلاعات علمی وبسایت شما استفاده کردم. اما گله‌ای دارم از اینکه منابع رو در بسیاری از مطالب رعایت نکردید. مثلا این مطلب به طور کامل از کتاب غارهای ایران نوشته مصطفی سلاحی برداشته شده. شاید آقای سلاحی خودشون در سایت شما فعال باشند ولی برای من خواننده که به منابع توجه دارم قید کردن نام نویسنده خیلی مهمه.
    ممنون می‌شم رعایت بفرمایید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.