غار همه لون، تهران
نام انگلیسی: نام فارسی : غار همه لون
|
موقعیت
غارهای همه لون در استان تهران، در فاصله 60 کیلومتری شمال شرقی شهر تهران، و در نزدیکی روستای میگون واقع شدهاند. در میان این غارها دو غار همه لون کوچک و همه لون بزرگ از همه معروف ترند.
معرفی
غارهای همه لون جنوبی یکی از درههای فرعی منشعب از دره طویل رودبار قصران و در سمت غربی آن قرار گرفتهاند. در ژرفای دره، رودخانه همه لون جریان دارد که آب کوه آهنگرگ را به رودخانه شمشک، که از شاخههای اصلی جاجرود است، میریزد. به علت وجود تعدادی دخمه و غارهای بزرگ و کوچک در ابتدای دره، که در گذشته اکثراً سکونتگاه انسانها بودهاند، این دره همه جالانه نام گرفته که به مرور به همه لون تغییر یافته است. شاید وجه تسمیه غارها همین باشد.
ساختمان
دهانه غار همه لون کوچک، 5 متر از کف رودخانه و در زیر تاقی بزرگ قرار گرفته است. این دهانه نسبتاً وسیع است.
بعد از دهانه، تالاری به ابعاد 13×8 متر و ارتفاع 2 متر قرار دارد. تالار به دهلیزی به طول 18 متر وصل میشود ک باید از آن به طور خمیده عبور کنیم. در انتهای دهلیز، محوطهای دایره شکل به قطر 2 متر و ارتفاع 5/2 متر قرار گرفته است. سرتاسر کف غار از گل رس لغزنده پوشیده است. غار حدود 60 متر طول دارد.
دهانه غار همه لون بزرگ به شکل یک مربع به ابعاد 2×2 متر، ارتفاع 2500 متری از سطح دریا قرار گرفته است.
تالار غار 4 متر از دهانه غار فاصله دارد و دارای ابعادی برابر 45×20 متر و ارتفاع 5 متر است. در سقف غار، گسلِ تشکیل دهنده غار به خوبی دیده میشود و تالار فاقد غارسنگ است.
از انتهای غار، راهرویی به عرض 6 تا 10 متر شروع میشود و تا پایان غار ادامه مییابد. سرتاسر کف راهرو پوشیده از لایهای خاک رس مرطوب است. در بخشهایی از راهرو چکندههایی تشکیل شدهاند و در بعضی بخشهای کف تخته سنگهایی عظیم، که از سقف فرو افتادهاند، دیده میشوند. در راهرو تعدادی چاه وجود دارد که توسط حفاران برای یافتن گنج کنده شدهاند. طول شعبه اصلی غار حدود 110 متر است.
جاذبههای گردش گری
هر دو غار همه لون کوچک و همه لون بزرگ در گذشته از سکونت گاههای اولیه انسانها بوده و در مواقع ناامنی به عنوان مخفی گاه مورد استفاده قرار میگرفتهاند. سفالهای به دست آمده از حفاری کفت غار گویای این مطلب اند.
غارهای همه لون علاوه بر ارزش باستان شناسی، از ارزش زمین شناسی نیز برخوردارند.