غار پل مون، پلور
نام انگلیسی: Polmoun Cave نام فارسی : غار پل مون، پلور
|
موقعیت
غار دست کنده پل مون در استان مازندران، در 121 کیلومتری شمال شرقی تهران، و بین دو روستای پلور و گزنک و ابتدای دوراهی هراز به رینه قرار گرفته است.
معرفی
قبل از پرداختن به معرفی اثر باید بگوییم این غار دست کنده بیشتر جنبه دفاعی داشته است تا آن که به عنوان اقامتگاه مورد استفاده قرار گرفته باشد. زیرا الف) محلی برای نگهداری جانوران اهلی، که شغل اصلی ساکنان دامنه دماوند بوده است، در آن وجود ندارد؛ ب) محلی برای ذخیرهسازی آب در آن دیده نمی شود؛ ج) راهی برای ورود جانوران به داخل مجموعه نیست و جانوران باید با ریسمان بالا کشیده میشدهاند. بنابراین مجموعه صرفاً برای اقامت موقت و دفاع ساخته شده است.
دژ صخره باستانی پل مون در دیواره سنگی دره مشرف به رودخانه هراز در محل دوراهی رینه قرار دارد. بخشهای پایینی بعضی از این اقامتگاههای باستانی به علت نزدیکی به روستا در حال حاضر برای انبار کردن علوفه مورد استفاده قرار میگیرند. یکی از این دژ صخرهها، در 3 کیلومتری آب اَسک واقع شده است و به علت نزدیکی به پل مون همین نام خوانده میشود، این دژ برای گردش گری و مطالعه یکی از بهترین نمونههاست. کلیه بخشهای این اقامتگاه در دیوارهای عمودی قرار گرفتهاند و نمای آن مساحتی در حدود 400 متر مربع از دیواره را اشغال کرده است.
ساختمان
در صخره پل مون در ارتفاع 1800 متری از سطح دریا قرار گرفته است. از بیرون اقامتگاه حدود 24 دهانه بزرگ و کوچک دیده میشوند. دهانههای کوچ، نورگیر اتاقها و دهانههای بزرگ، راههای ورود به طبقات بالاترند.
جنس سنگهای تشکیل دهنده دیواره غار از سنگهای درهم ریزدانه و خاکستر آتش فشانی است. این سنگها مقاومت کمی دارند و صیقل پذیر نیستند و از این جهت ظرافت موجود در معمای غار پل مون با سایر مکانهای دست کنده مانند قلعه جوق قابل مقایسه نیست.
بعضی از پلهها و راههای ارتباطی طبقات بالاتر، به دلیل مقاومت اندک سنگها فرسوده شده و حتی بخشهایی از اتاقها در جلوی مجموعه ریزش کردهاند، به طوری که دسترسی به طبقات بالاتر مشکل شده است.
دژ صخره از دو بخش شرقی وشمالی تشکیل شده است. هر بخش، ورودی ویژه خود را دارد. بخش شرقی از 5 طبقه و بخش شمالی از 4 طبقه اتاقهای تو در تو تشکیل شده است.
بخش شرقی در مدخل خود با اتاق پاگرد شروع میشود. در این اتاق یک تنوره عمودی به ابعاد 2×1 متر و ارتفاع 7 متر وجود دارد، خروجی تنوره اتاق پاگرد را به نخستین اتاق طبقه اول متصل میکند. این اتاق 2×1 متری علاوه بر تأمین نور بقیه اتاقها، راه ورود به طبقه بالا نیز هست. در این طبقه 5 اتاق وجود دارد که 3 واحد آنها در جهت شمال و پی در پی ساخته شده و همگی با درهای 2×1 متری به هم راه دارند و ابعاد آنها 3×2 متر است.
در اتاق دیگر این طبقه در شرق و متصل به دیوار اتاق دوم اند. اندازه نخستین اتاق متصل به دیوار شرقی 4×3 متر و پشت آن، اتاقی دیگر به ابعاد 3×3 متر ساخته شده است. سقف این اتاق با ضخامت 5/0 متر، کف اتاقی دیگر از طبقه دوم است که به وسیله حفاران با کندن یک سوراخ به هم متصل شدهاند. در انتهای این دو اتاق، سکویی به ارتفاع یک متر و ابعاد 2×2 متر ساخته و از بالای سکو، پنجرهای برای ورود نور در نظر گرفتهاند.
راه دست یابی به طبقات بالا از در بالای راهرو، به علت فرسایش ریزش کرده است. دسترسی به تمامی اتاقهای طبقات بالا از شکافهای نمای دیواره امکان پذیر است. صرف نظر از راهروها حدود 60 اتاق به اندازههای مختلف ساخته شدهاند. در بعضی از اتاقها برای قرار دادن اشیا یا چراغ تاقچه ساخته شده است.
مدخل بخش شمالی یک پاگرد به ابعاد 4×3 متر و ارتفاع 2 متر و هم کف زمین است. راهرویی هوایی، سقف اتاق بهم کف را به کف نخستین اتاق طبقه متصل میکند. راهرو به ابعاد 3×1 متر شروع میشود. راهرو عمودی و به شکل مکعب مستطیل است که به فاصلههای 30 سانتی متر در دیوارههای آن، جاپاهایی ساختهاند. ابعاد راهرو پس از 3 متر، بیشتر میشوند و در کنار آن ایستگاهی به طول 2 متر و عرض 60 سانتی متر در نظر گرفته شده است. این محل احتمالاً به استراحت یا دفاع در مقابل 2 متر و عرض 60 سانتی متر در نظر گرفته شده است. این محل احتمالاً به استراحت یا دفاع در مقابل ورود غریبههای مهاجم اختصاص داشته است.
راهرو پس از ایستگاه، 4 متر دیگر ادامه مییابد تا به کف اتاق نخستین طبقه برسد. در این اتاق تعدادی تاقچه کوچک وجود دارد. این تاقچهها محل قرار دادن چراغ و این اتاق احتمالاً چراغ خانه بوده است. دری به ابعاد 2×1 متر در جلوی اتاق به فضای بیرون مشرف، و مدخل دست یابی به طبقه بالاست. ورودی بین دو اتاق دری به ابعاد 2×1 متر است. در بخش غربی اتاق، دری وجود دارد که اتاق دوم را به سومین اتاق متصل میکند، و پنجرهای به ابعاد 1×1 متر که این اتاق را به فضای بیرون مرتبط میسازد.
کوچکترین اتاق مجموعه ابعادی در حدود 3×3 متر و سقفی مسطح، و بزرگترین اتاق ابعادی در حدود 5×4 متر و سقفی منحنی دارد.
جنس لایههای فوقانی در سقف طبقه پنجم مجموعه، نوعی کانی است که آبهای فرورو را از خود عبور نمی دهد. به همین جهت در فصل بارندگی در هیچ یک از اتاقها اثری از چکه آب یا رطوبت دیده نمی شود.
ورودیهای طبقات اول که راه دست یابی به طبقات بالاترند، طوری ساخته شدهاند که امکان ورود بدون اجازه به بالا را نمی دهند و از این جهت اقامتگاه، دژی تسخیر ناپذیر است.
سقف تمامی اتاقها ارتفاعی بیش از 2/2 متر دارد و به همین دلیل به راحتی میتوانیم از آنها عبور کنیم.
این مجموعه آب انبار ندارد و اندک خرده سفالهای موجود نشان میدهند که طول مدت سکونت در این محل، کم بوده است.
ویژگی
غار دست کنده پل مون از شاهکارهای معماری سرزمین ما در دورههای گذشته، و سبک معماری این مجموعه از شیوه معماری غار کرفتو نیز پیچیدهتر است.
بناکنندگان تمامی دژصخرههای مجموعه پل مون از تکنیکی پیشرفته و اطلاعاتی فراوان در صنعت سنگ تراشی و قلعهسازی برخوردار بودهاند، زیرا انتخاب محل و تکنیک به کار رفته در ساختمان اتاقها، محل قرار گرفتن نورگیرها و ارزش دفاعی آنها، شیوه ساختن ورودیها و نقش مؤثر آنها در ایمنی مجموعه و مشکلاتی که ضمن تصرف دژ برای مهاجمان به وجود میآوردند، همه نشان دهنده توان بالای تمدن از اقوام ایرانی سازنده آن هستند.
مشاهده شکوه این معماری و حساب گری در ساختن آن، برای هر بیننده کنجکاو میتواند جذاب، آموزنده، و جالب باشد.