مراسم دعای باران
مردم بویراحمد، دعای باران را «هبرسه» میگویند. چنانچه باران مدت زیادی نبارد و مردم دچار بیآبی شوند، عده زیادی از مردم هر آبادی اول شب جمع میشوند و هر یک دو پاره سنگ در دست میگیرند و دستجمعی به راه میافتند و ضمن به هم زدن سنگها میگویند:
هبرسه هبرسه، بارون بزنه به کاسه
به درب همه خانهها میروند و به در هر خانه که میرسند افراد خانه بر روی آنان کاسهای آب میپاشند. در این هنگام آنان نیز چنین میگویند:
اوشه کی دی دونشه بیه
یعنی آب را دادی، آذوقه آن را هم بده. سپس صاحبخانه مقداری آرد را به آنان میدهد. آنگاه در محلی جمع میشوند، آردهای جمعآوری شده را خمیر میکنند و سه دانه سنگ ریزه در خمیر میاندازند، بعد خمیر را چانه مینمایند، سپس افراد به دلخواه خود چانهای را برمیدارند. فردی که مسئول خمیر کردن و انداختن ریگها بوده میداند که چانه محتوی سنگریزه را چه کسی برداشته است، لذا مچ او را میگیرد و چانه را به اطرافیان میدهد که بررسی کنند، زیرا آنان معتقدند تقصیرهمین فرد بوده که باران نباریده است. از این رو شروع به کتک زدن این شخص میکنند تا این که یک یا دو نفر مورد اطمینان ضامن او میشوند و تعهد میکنند که در مدت معینی (از 3 تا 7 روز) باران ببارد. آنگاه از او دست برمیدارند. اگر دراین مدت باران نبارد، شخص ضامن را حاضر کرده و او را نیز کتک میزنند تا آنکه شخص سومی بیاید و ضامن او شود. این عمل به همین ترتیب ادامه مییابد تا باران ببارد.
حال اگر باران زیاد ببارد که این هم مشکلات خاص خود را دارد، برای بند آمدن باران علاوه بر خواندن دعا، تعدادی از کچلهای ایل را نام میبرند و ریسمانی به تعداد آنان گره میزنند. ریسمان گره زده را به جلو در چادر آویزان میکنند و یکی از کچلها را آورده و کتک میزنند تا این که فردی ضامن وی شود و تعهد بسپارد که باران در مدت یک تا سه روز بند بیاید. اگر باران بند نیامد شخص ضان را حاضر کرده کتک میزنند تا شخص سومی ضامن او شود. این عمل تا بند آمدن باران ادامه مییابد.