دریاچه هاى تار و هویر
نام انگلیسی : tar & havir lake نام فارسی : دریاچه هاى تار و هویر
|
|
دریاچه هویر در موقعیت جغرافیایی N354332 E521440 و دریاچه تار در موقعیت جغرافیایی N354317 E521319 در استان تهران واقع هستند.دریاچههاى زمینساختى تار و هویر در 30 کیلومترى خاور شهرستان دماوند، از جمله دریاچههاى آب شیرین کوهستانى هستند که در ارتفاع بیش از 2900 متر از سطح دریا قرار دارند و راه ارتباطى آنها، جاده ماشین روى دماوند – دریاچه تار است. این دو دریاچه در فاصله حدود 500 مترى از یکدیگر قرار دارند. بیشترین درازاى دریاچه تار 3/1 کیلومتر و میانگین پهناى آن 400 متر و درازى دریاچه هویر حدود 900 متر و میانگین پهناى آن 150 متر است. دو دریاچه بر روى هم نزدیک به 7/0 کیلومترمربع وسعت دارند. سرشاخه آبهایى که به این دریاچهها میریزند، چشمهساران کوههاى قرهداغ، سیاهچال و شاهنشین در شمال و آبراهههاى فصلى از جنوب است که قسمتى ازآب آنها وارد دریاچهها میشود و قسمتى دیگر، آب رودهاى تار و هویر را تأمین میکنند. در باره چگونگى تشکیل این دو دریاچه، زمینشناسان (اشتال، 1897، آلنباخ، 1972، شهرابى، 1373) دیدگاه یکسانی دارند. شواهد زمینشناسى پیرامون دو دریاچه سبب شده تا آنها بر این باور باشند که در شکلگیرى دو دریاچه، عملکرد توأم راندگى مُشا – فشم (آبیک، فیروزکوه، شاهرود) و کوه لغز پهلوى جنوبى دریاچه (زرینکوه) نقش اساسى داشتهاند. بدینسان که حرکات جوان این راندگى در زمان کواترنر، سبب رانش به نسبت بزرگى از زرینکوه (رشته کوههاى جنوب دریاچه) شده و با ایجاد پشتهاى به بلنداى بیش از 50 متر، سدى طبیعى در برابر روان آبهاى سطحى ایجاد و شرایط لازم براى انباشت آب فراهم آمده است. تیپ شیمیایى آب دریاچه تار، بر اساس مطالعات (لوفلروین، 1950) از نوع کلسیم، منیزیم، کربنات )3 –MgCO 3 (CaCOاست.
دو دریاچه مرتفع تاروهور درجناح جنوبی رشته کوه های فیروزکوه درشرق شهرستان دماوند وغرب شهر فیروزکوه واقع گردیده اند.دریاچه بزرگتر یعنی تار از سطح دریا درحدود3000 مترارتفاع دارد.این دودریاچه در حدد فاصل دورشته کوه به نام خط الرأس مازیا دو برادر شمال خط الرأس زرین کوه درجنوب قرار دارند در اطراف این دو دریاچه اثری از درخت وبوته زار به چشمه نمی خورد.
آب دریاچه تار ازچشمه های متعدد درکف آن مقداری نیز توسط ذوب برف های بزگ دامنه شمالی زرین کوه به صورت بهمن زمستان تاحدودی نیزتوسط رودخانه کوچک جنوبی قله اصلی دوبراتأمین می گردد.سرریزاین دریاچه به صورت بسیاراندک،سرچشمه رودخانه تارمحسوب گشته به طور طبیعی با تغذیه ازرودخانه های فرعی دیگری تشکیل تاررود را می دهد وبه سوی شهر دماوند جاری می شود.
آب هوادریاچه درفصول مختلف سال بسیار سرد وهمواره در معرض ورزش بادهای غربی است.طول دریاچه تار دردرازترین نقطه به حدود5/1 کیلومتر می رسد وماهی قز ل آلای خال قرمز وچندنوع ماهی دیگری نیز که توسط دست اندرکاران سازمان حفاظت محیط زیست درسال های قبل به این دریاچه ریخته شده به وفوردرآن یافت می شود.برای دست یابی به دریاچه تارراه های متفاوتی وجوددارد که مهمترین آنها عبارتنداز:
1ـ راه جاده ماشین رو خاکی شهر دماوندبه چنارعربها ومنطقه اشته درتانزدیکی معدن زیردریاچه ودریاچه. 2ـ جاده ماشین روی خاکی ازطریق جاده فیروزکوه به دلی چای وواردشدن به جاده آبادی های یَهَرلیپشت،مومج،دهنارابتدادی آبادی هویر وسپس دریاچه هویر وتار 3ـ جاده ماشین روی خاکی درجاده فیروز کوه به آبادی کوچک آرو ورسیدن به پل دلی چای آبادی یَهَر ادامه جاده فوق الذکر 4ـ مسیر جاده ماشین روخاکی آبادی سربندان درجاده فیروزکوه به دریاچه تار. |
با سلام جهت اضافه نمودن اطلاعات در وب سایت اگر یادداشت فرمائید برای تمامی هموطنان مفید خواهد بود . اینجانب اخیرا (تیر۹۳) از جاده ده چنار با سواری ال۹۰ کیلومتر زدم تا دریاچه ۲۰ کیلومتر و خاکی بود و از دریاچه به روستای هویر ۱۰کیلومتر خاکی و از هویر تا جاده فیروز کوه ۳۰کیلومتر و از آنجا تا دماوند نیز ۴۵ کیلومتر است . به نظرم این اطلاعات دقیق میتواند راهنای خوبی برای همگان باشد خواهشمنم آنرا به نوعی در اطلاعات ارزشمند خود به صورتی که شایسته میدانید وارد فرمائید . با تشکر از وب سایت خوب شما
از مطالب بسیار زیبا و همت شما تشکر ویژه دارم