آگامای سروزغی مخطط

نام علمی : Phrynocephalus ornatus

نام انگلیسی : striped toad agama

نام فارسی : آگامای سروزغی مخطط

 

 

پراکندگی

مشخصات: فاقد چین پوستی در گوشه دهان؛ فلسهای پشتی یکنواخت؛ اطراف سر و گردن بدون فلسهای ریشه ای شکل پیش آمده؛ فاقد فلسهای متورم بالا آمده بر وری پشت بدن؛‌هر دو طرف چهارمین انگشت و طرف بیرونی سومین انگشت بشدت ریشه دار؛ فلسهای بینی در تماس با هم و توسط 3 فلس از لب بالا جدا می شوند؛ دارای 2 یا 3 پولک زیر چشمی تقریباً هم اندازه؛ سطح شکمی دم با 4 یا 5 نوار عرضی تیره؛ نوک دم سیاه یا خاکستری نیست.
رنگ آمیزی: پشت حنایی خاکستری روشن با دو ردیف از نقاط نارنجی روشن یا صورتی که دارای حاشیه تیره هستند؛ نوارهای روشن یا تیره حاشیه دار در قسمت پهلویی و پهلویی پشتی، که اغلباز چشم و سوراخ گوش تا نزدیک انتهایی دم امتداد می یابد؛ ناحیه شکمی سفید؛ زیر دم دارای چهار یا پنج نوار قهوه ای تیره تا سیاه.
 

زیستگاه: نواحی بیابانی خشک،‌در تپه ای شنی روان یا تثبیت شده، زمینهای خشک سنگی و یا پوشیده از سنگریزه در حاشیه شنزارها و امتداد رودخانه‌ها همراه با پوشش گیاهی بوته ای یا علف بسیار اندک.
 

عادات و رفتار: هنگام روز به فعالیت و شکار می پردازند؛ از عنکبوتان و حشرات شامل راست بالان، مورچه‌ها و غیره تغذیه میکنند. زمان تخمریزی از اردیبهشت تا مهر گزارش شده است.
 

پراکندگی جهانی: ایران، افغانستان، پاکستان.
 

اندازه: نوک پوزه تا مخرج 45 میلیمتر دم 58 میلیمتر.
 

ملاحظات: محل نمونه تیپیک بین نوشکی و هلمند واقع در افغانستان می باشد. نمونه‌هایی که توسط R.McCullers و S.C.Anderson در 9 ژوئن 1957، از 35 کیل.متری شمال گناباد بر جاده تربت حیدریه (نمونه نر) و 39 کیلومتری شمال گناباد بر جاده تربت حیدریه (نمونه ماده)، واقع در استان خراسان جمع آوری شده بودند، Golubev در سال 1998 آنها را تحت زیر گونه ای جدید، بنام P.o.vindumi توصیف کرده است. گروه تحقیقاتی سایت کویرها و بیابان های ایران در سال 1390 موفق به زنده گیری 2 نمونه از ریگ یلان واقع در شرق بیابان لوت شد.

 

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.