جکوی انگشت ریشه دار اورسمان

نام علمی : crossobamon eversmanni

نام انگلیسی : eversmann's fringe toed   

نام فارسی:جکوی انگشت ریشه دار اورسمان

 

 

پراکندگی

مشخصات: 5 تا 11 فلس گلویی در تماس با فلس چانه ای؛ فاقد فلس زیر چانه ای؛ انگشتها راست، در مفاصل انحناء وجود ندارد، و در سطح زیرین پوشیده از تیغه های دندانه دار؛ انگشتها در طرفین با ریشه های شانه ای شکل؛ فلسهای پشتی کوچک، نیمه نیمه رویهم قرار دارند و با برآمدگیهای بزرگتر آمیخته اند؛ منافذ پیش مخرجی فقط در نرها وجود دارد.
رنگ آمیزی: سطح رویی بدن زرد مایل به قهوه ای روشن یا حنایی، با تعداد اندکی نقاط قهوه ای تیره، اغلب محدود به برآمدگی های پشتی، بعضی اوقات در امتداد مهره ها بهم پیوسته اند، که نوارهای عرضی کوتاهی را تشکیل می دهند؛ یک خط تیره از پوزه شروع از چشم گذشته و تا عقب شانه ها، و بعضی اوقات در طول پهلوها امتداد می یابند؛ اندامهای حرکتی خالدار و مشبک قهوه ای تیره؛ سطح شکمی کرم؛ دم با نوارهای عرضی تیره که در یک سوم انتهایی یا بیشتر، بهم پیوسته اند.
 

زیستگاه: نواحی نسبتاً خشک، در دشتهای ماسه ای، شنزارها، روستاها و آبادیها، با پوشش گیاهی متراکم یا پراکنده بوته ای، درختچه ای و غیره.
 

عادات و رفتار: عمده فعالیت در شب؛ روزها زیر بوته ها، در حفره ها و غیره بسر می برند؛ از حشرات و عنکبوتیان تغذیه می کنند.
 

پراکندگی جهانی: ایران، افغانستان، ترکمنستان، ازبکستان، قزاقستان و تاجیکستان.
 

اندازه: نوک پوزه تا مخرج 50 میلیمتر دم 72 میلیمتر.
 

ملاحظات: این گونه بسیار شبیه به گونه Crossobamanmaynardi می باشد که تفاوت بین این دو در الگوی رنگ آمیزی می باشد. Szezerbak & Golubev 1986 از این گونه دو زیر گونه تشخیص داده اند که زیر گونه C.e.eversmanni از ترکمنستان و دیگر جمهوری های آسیای مرکزی، شمال افغانستان و شرق ایران، و زیر گونه C.e.limsdeni از شرق ایران و ناحیه مرزی افغانستان و پاکستان است، و نیز آنها گونه C.maynardi را در مترادف C.e.lumsdeni قرار دادند. به عقیده اندرسن اگر تجزیه و تحلیل ارائه شده توسط Szezerbak & Golubev درست باشد، نام مناسب برای تاکسون جنوب شرقی ایران باید Crossobamon eversmanni maynardi Smith 1933 باشد. محل نمونه تیپییک این گونه از صحرای قیزیل قوم واقع در ازبکستان می باشد.

 

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.