دریاچه تار، دماوند
نام انگلیسی: Tar lake نام فارسی : دریاچه تار
|
دریاچه تار در موقعیت جغرافیایی N354344 E521340 در استان تهران واقع است. موقعیت جغرافیایی منطقه ای که دریاچه "تار" در آن واقع شده به گونه ای است که گرداگرد آن را با فواصل متفاوت، کوههایی دربرگرفته که از سطح دریاچه بین 50 تا 500 متر ارتفاع دارد. وجود این ارتفاعات در کنار یکدیگر بدون آنکه دره ای آن را شکافته باشد موجب پیدایش گودالی شده است که دریاچه تار در آن تشکیل شده است. دریاچه تار در جهت شمالغرب – جنوب شرق امتداد یافته – طول آن حدود 250 و عرض آن حدود 150 متر می باشد.
این دریاچه که در میان خط الرأس "دو برار" و "زرین کوه" محصور شده، یکی از دریاچه های آب شیرین ایران است که طول آن بیش از یک کیلومتر و عرض آن در حدود ۲۵۰متر است. حوزه آبخیز دریاچه "تار" و "هویر" حد فاصل طول شرقی 52 درجه، 15 دقیقه و 20 ثانیه تا 00.12.52 و عرض شمالی 20.42.35 تا 00.46.35 واقع شده است . این حوزه از شمال به خط الرأس ارتفاعات کوه چنگیز چال و قره داغ و از جنوب به خط الراأس زرین کوه منتهی می شود. تقریباً 70 درصد آبهای دریاچه تار و هویر از بخش شمالی و آبریزهای ارتفاعات مذکور تأمین می شود که جاده های ارتباطی آن جاده شوسه شرقی و غربی که از روستای هویر به سمت دماوند و بالعکس از شهرستان دماوند به طرف روستای هویر کشیده شده است که از جنوب دریاچه می گذرد.
منشأ به وجود آمدن دریاچه ها
زمین لغزش (LandSlide) و ریزشهای سنگی نمونه هایی از حرکات توده ای زمین میباشند و اصطلاحی عمومی برای حرکت رو به پایین واحدهای سنگی و رسوبی تحت تاثیر نیروی گرانشی است. این فرایند بر روی زمین های شیب دار عمل کرده و ممکن است باعث تخریب منازل و تاسیسات، مسدود گشتن مسیر جاده ها و رودها و غیره شود و در بعضی مواقع که حجم عملکرد آن عظیم باشد باعث ایجاد دریاچه هایی نیز میگردد. نمونه ای از آن را اینجانب در مسیر جاده هراز مشاهده می کنیم که نامش دریاچه تار می باشد.
شاخص بارندگی
760میلی متر میانگین بارندگی در این دریاچه ها است. از نظر بارندگی بر اساس مطالعات صورت گرفته متوسط بارندگی در حوزه آبخیز دریاچه های تار و هویر 760 میلی متر محاسبه شده است و درجه حرارت در گرمترین ماه سال تیرماه است که میزان دمای آن حدود 18 درجه سانتی گراد محاسبه شده است. دریاچه تار و هویر به صورت دو مخزن طبیعی در پایین کوه قره داغ قرار گرفته است که حدود 2900 متری از سطح دریا قرار دارد، که حوزه آبخیز دریاچه تار 46.1097 هکتار در بالادست و حوزه آبخیز دریاچه هویر با مساحت 13.676 هکتار در بالادست حوزه رودخانه هویر واقع شده است.
پوشش گیاهی
بر اساس مطالعات انجام شده در حوزه آبخیز از لحاظ تنوع پوشش گیاهی تقریباً غنی ولی از نظر تراکم پوشش گیاهی ضعیف است. تراکم پوشش گیاهی رابطه مستقیمی با فرسایش خاک دارد که در ارتفاعات شمالی و در قسمتهای تپه ماهوری به علت فرسایش و فعالیت دامداران سیر نزولی را طی می کند. این دریاچه از نظر حیات وحش جانوری شامل قوچ، میش البرزی و کل بز است و آبزیان موجود در دریاچه تار و هویر را ماهی قزل آلای رنگین کمان زرد پر شامل می شود.
دسترسی
دریاچه تار در شرق دماوند واقع شده و از دو طریق امکان دسترسی به آن وجود دارد :
از طریق دماوند و از مسیر دامداری هومند – آبسرد که حدود 20 کیلومتر طول راه آن میباشد.
از طریق جاده ای که از راه تهران – فیروزکوه و نقطه 98 کیلومتری آن یعنی دلیچایی منشعب شده و از روستاهای یهر /لی پشت /مومج/دهنار و هویر عبور کرده و در 28 کیلومتری به دریاچه تار رسیده و از ضلع جنوبی آن عبور کرده به جاده ای که از طریق دماوند به دریاچه منتهی می شود متصل می گردد.
ممنون از اطلاعات خوبتون. با توجه به نوع بجود آمدن دریاچه تار و ارتفاع دریاجه از سطح دریا، برای وجود ماهی ها در این دریاچه چه توضیحی وجود دارد؟
لطفا گونه عای جانوری و آبزی را هم بنویسید. ما تقریبا سالهای ۷۲- ۷۵ با بلیزر برای ماهیگیری میرفتیم و ماهی قزل الا و زرده پر زیاد بود. الان نمی دانم وضع به چه صورته ولی اونوقت خیلی خوب بود. حتما هم ماشین شاسی بلند میخواد