نام انگلیسی: Meighan wetland hunting prohibited region
نام فارسی : منطقه شکار ممنوع تالاب میقان
|
|
موقعیت منطقه
تالاب میقان در موقعیت جغرافیایی N3411 E4950 در استان مرکزی واقع است. در ۱۵ کیلومتری شمال شرق اراک واقع گردیده است . یکی از زیباترین جلوه های طبیعت استان با مساحتی قریب به ۹/۵۴۵۹ کیلومترمربع تالاب میقان میباشد در این تالاب قریب ۱۶% پرندگان کشور و ۷۳ گونه گیاهی زیست می کنند .
(چاله های جمع آوری نمک دارای قدمت تاریخی است )
تالاب میقان آخرین حلقه اکولوژیک حوزه آبریز دشت اراک است که آبهای سطحی مسیل های فصلی را جذب می کند و مساحت آن با توجه به آبهای ورودی آن از حدود ۱۰۰ تا ۱۱۰ کیلومترمربع متغیر است . این محدوده از نظر اقلیمی زمستانهای معتدل دارد و به جهت همین ویژگی ، توقفگاه گروههای بزرگی از پرندگان مهاجر در فصل پائیز است که از نواحی سردسیر شمال به سرزمینهای گرمسیر جنوب کوچ می کنند . آب دریاچه به قدری شور است که در هر لیتر آن در تابستان ۵۰ گرم ، در بهار ۳۸ گرم و در زمستان ۲۸ گرم نمک وجود دارد .
ین تالاب یا دریاچه در منطقه فراهان سفلی قرار دارد،که درفصل بارندگی پرآب است ودرفصول خشک به صورت باتلاق ونمک زار در میآید که به کویر و دریاچه میقان شهرت دارد خاک این منطقه از مارن و رس بوده و در هوای مرطوب و بارانی نرم میشود و هنگامی که رطوبت هوا کم میگردد قدرت تبخیر آب افزایش مییابد.در دریاچه به علت شوری آب،گنبدها و طبقات نمکی شکل میگیرد.این طبقات و لایه های نمکی تمامی سطح دریاچه را پوشانده است و از فاصله دور سفید و برفی جلوه میکند.زیبایی این دریاچه در تمامی ایام روز به ویژه در هنگام طلوع وغروب خورشید شگفت انگیز بوده و جلوهها و سرابهای ایجاد شده آن هر بینندهای را متحیر میسازد.
این تالاب در روزگاران گذشته به نام نمکزار فراهان مشهور بوده است. محیط دریاچه میغان از ۱۶ تا ۲۴ کیلومتر متغیر است و جزیره کوچکى در وسط آن قرار گرفته است که آثار و خرابههاى ساختمانى در آن وجود دارد.آب دریاچه به قدرى شور است که در هر لیتر آن در تابستان ۵۰ گرم، در بهار ۳۸ گرم و در زمستان ۲۸ گرم نمک وجود دارد. این دریاچه زیستگاه گروههاى بزرگ پرندگان است و آب و هواى آن در فصل پاییز بسیار مناسب است.
حیات وحش
بر اساس استانداردهای جهانی تالاب ها، هر تالاب که یک درصد از یک گونه پرنده را در خود پذیرا باشد در مختصات جهانی و بینالمللی قرار میگیرد و تالاب میقان اراک در کنار تالاب گاوخونی اصفهان تنها پذیرای پرندگان مهاجر در مرکز کشور به منظور زمستان گذرانی محسوب میشوند.خاک این منطقه از مارن و رس بوده و در هوای مرطوب و بارانی نرم میشود. هنگامی که رطوبت هوا کم میگردد قدرت تبخیر آب افزایش مییابد.در تالاب به علت شوری آب، گنبدها و طبقات نمکی شکل میگیرد. این طبقات و لایههای نمکی تمامی سطح دریاچه را پوشانده است و از فاصله دور سفید و برفی جلوه میکند.