منطقه شکار ممنوع میش داغ
نام انگلیسی: Mishdagh hunting prohibited region نام فارسی : منطقه شکار ممنوع میش داغ
|
موقعیت جغرافیایی
منطقه شکار ممنوع میش داغ در موقعیت جغرافیایی N3149 E4807 در استان خوزستان واقع است. این منطقه از توابع شهر ستان شوش ودر غرب رودخانه ، کرخه ، در 45 کیلومتری شمال غرب سوسنگرد قرار گرفته است . از شمال به روستای بیت راشد، از جنوب به روستای ابوحلاج ، از شرق به تپه ماهور های ا…. اکبر و از غرب به تنگه چزابه در مرز ایران وعراق محدود می شود (اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان ، 1379). این منطقه در بخش شمالی ، به دشت چنانه و امتداد جنوبی دشت عباس و دشت فکه و رقابیه نیز ، محدود می شود (اردشیر امینی . 1386 . معرفی اجمالی منطقه میشداغ . گزارش منتشر نشده ، اداره کل حفاظت محیط زیست استان خوزستان) .
وسعت و سیمای کلی منطقه
این زیستگاه از تپه ماهورها ، ارتفاعات ( با حداکثر 250 متر از سطح دریا ) و منطقه دشتی در دامنه ارتفاعات ، تشکیل شده است. مساحت آن 90000 هکتار برآورد شده است ((اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان ، 1379 ) . بخشی وسیعی از محدوده شمالی ، غربی و شرقی منطقه را شنزار های روان در برگرفته است. این منطقه از بارندگی کم ( کمتر از 200 میلی متر ) برخوردار بوده و اقلیم گرم وخشکی دارد.
منابع آب
عمده منابع آب منطقه میش داغ علاوه بر بارندگی اندک زمستانه از سه چشمه که هر سه در بخش کوهستانی منطقه قرار دارند ، تامین می شود . آب این چشمه ها تا حدودی لب شور است .
پوشش گیاهی
جامعه گیاهی رملیک ، عمد پوشش گیاهی در ختچه ای منطقه دشتی و دامنه ها را شامل می شود . وجود این درختچه ها علاوه بر حفظ خاک ، جلوگیری از حرکت شن های روان و ایجاد میکرو کلیما و سایر نقش های اکولوژیک ، در حفاظت از گونه های مختلف جانوران منطقه از جمله آهو نیز نقش دارد . آهوان از سایه این گیاه برای استراحت یا پنهان شدن و از برگ و میوه آن جهت تغذیه استفاده می کنند . درختچه های قیچ ، پوشش گیاهی عمده ارتفاعات میش داغ را شامل می شود و در بین آنها بوته های گون ( .Astragalus sp ) نیز دیده می شود . جامعه گیاهی نی (Phragmitec sp. ) به صورت پراکنده در کنار آبگیرها و چشمه های منطقه دیده می شوند . از جمله گیاهان منطقه می توان به اسکنبیل ، حنظل، کهورک ، کهور پاکستانی ، استبرق ، خارشتر ، علف مار ، بهمن ، کنار ، گز ، کاروان کش و رملیک اشاره نمود .
جانوران
وحوش مختلف شامل گونه های مختلف پرندگان ، پستانداران ، خزندگان و دوزیستان هستند که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
پرندگان :
کبک ، تیهو ، دم جنبانک زرد ، دم جنبانک ابلق ، دم سرخ ، سینه سرخ ،کبوتر کوهپایه ای ، کبوتر چاهی ، قمری ، هوبره ، درنا ، آنقوت ، باقرقره شکم سیاه و شکم سفید ، سار ، گلاریول ، عقاب دشتی ، جغد کوچک ، عقاب طلایی و همچنین انواع چک چک ها، چکاوک ها و گنجشکها را می توان نام برد .
دوزیستان :
یک گونه قورباغه ( احتمالاً قورباغه لرستانی ) درمنطقه دیده می شود که محدود پراکنش آن در کنار چشمه های موجود است . همچنین وزغ سبز نیز در منطقه وجود دارد .از گونه های سمندر تاکنون موردی گزارشی نشده است (اردشیر امینی . 1386 . معرفی اجمالی منطقه میشداغ . گزارش منتشر نشده ، اداره کل حفاظت محیط زیست استان خوزستان) .
خزندگان :
اورانوس ها و آگامای دم تیغی به فراوانی در منطقه دیده می شوند . علاو ه بر آن انواع اسکینگ و مارهایی همچون افعی شاخدار ، شتر مار، مار پلنگی ، کورمار خوزستانی و مار قیطا نی نیز در منطقه حضور دارند .
پستا نداران :
قوچ و میش ( احتمالاً ارمنی ) ، بزکوهی ، آهو ، خرگوش ، موش خرما ، تشی ، خارپشت ، سمور ، روباه ، گرگ ، شغال ، گربه وحشی ( احتمالاً گربه شنی ) ، گراز ، کفتار ، انواع دوپا ، جربیل ، موش وخفاش .
بین سایر زیستگاه های آهو در استان خوزستان که تا سه دهه قبل جمعیت قابل توجهی آهو را در خود جای می دادند ( از جمله دشت شعیبیه شوشتر ، دشت الباجی اهواز ، پشمینه زار اندیمشک ، دیمه رامهرمز ، آهودشت و چغازنبیل و ….) این منطقه تنها جایی است که جمعیت اندکی از آهو همچنان در آن زیست می نماید(اردشیر امینی . 1386 . معرفی اجمالی منطقه میشداغ . گزارش منتشر نشده ، اداره کل حفاظت محیط زیست استان خوزستان) . آهوان در دسته های 3 و 4 تایی و گاهی نیز در گروهای بزرگتر و یا بصورت جفت دیده میشوند . نرها بیشتر بصورت تکی دیده میشوند. آهوی ماده در فروردین ماه بیشتر اوقات 2 بچه به دنیا می آورد. علاوه بر فروردین ، تولد نوزادان در مهر و مواردی در اوایل مرداد هم دیده شده است. البته تولدهای مرداد ، به خاطر شرایط سخت محیط ، بیشتر اوقات به مرگ نوزادان منجر میگردد (سید باقر موسوی . 1386 . تولید مثل آهوان منطقه میشداغ . گزارش منتشر نشده . اداره حفاظت محیط زیست دشت آزادگان).
این منطقه به منطقه حفاظت شده ارتقا یافته است. برای کسب اطلاعات بیشتر به بخش مناطق حفاظت شده ایران مراجعه فرمایید.