موسیقى ترکمن صحرا
این منطقه در شمال شرقى کشور قرار گرفته و مازندران شرقى و قسمتى از خراسان را شامل مىشود؛ ناحیه وسیعى است محدود به مرزهاى ترکمنستان شوروى از شمال، شهرستان بجنورد از شرق، دریاى خزر از غرب و کوه البرز از جنوب.
اوغوزها به هنگام حرکت از غرب چین و جنوب مغولستان به سمت آسیاى میانه، خنیاگران دورهگردى را با خود داشتند که ”اوزان“ نامیده مىشدند. اوزان کارشان ریشهٔ عمیقى در شَمَنگرایى داشت، نوعى پرخوانى (موسیقىدرمانى / جادو پزشکی) مىکردند. آنها خالق و پایهگذار تمامى آثار بنیادى موسیقى ترکزبانان هستند که از انواع غنى موسیقى در نوع خود است. امروزه اخلاف اوزان را در ترکمن صحرا ”باغشی“ (بخشی) مىنامند. موسیقى بزرگترین وسیلهٔ بیان و خواستهاى ترکمن بوده و هست و شاید به همین دلیل موسیقى ترکمنى از تجریدىترین و پیچیدهترین انواع موسیقى محلى در ایران است.
موسیقى و فرهنگ ترکمن پابهپاى مردم آن، از قدیم و بخصوص طى چند دههٔ اخیر دستخوش تاخت و تاز و دستبرد زمانه بوده است. این موسیقى یکى از اصیلترین و بکرترین و در عین حال ناشناختهترین موسیقىهاى ملل جهان است. در این منطقه موسیقى و زندگى به یگانگى زیبایى دست یافته است.
در نتیجهٔ شتاب دگرگونىها و نیز وسایل ارتباط جمعی، از اهمیت بخشىها کاسته شد و این سنت دیرپا رو به انزوا رفت و این نوع موسیقى سنتى و نمایشى به فراموشى سپرده شد و از یادها رفت. سازهاى موسیقى ترکمن شامل دو تار، کمانچه، نى مىباشد که نى خود انواعى دارد.
نظرات بسته شده است.