کوه تزرجان ۴۰۰۰ متر

   

نام فارسی :  کوه تزرجان 

 

 

موقعیت جغرافیایی

موقعیت جغرافیایی : کوهستان برفخانه و تزرجان در استان یزد بخش تفت و در جنوب شرقی قله شیرکوه قرار دارد.

بررسی توپوگرافی قله : برج صخره ای تزرجان برفراز آبادی نیر و روستای تزرجان، قرار دارد. تزرجان قله ای است که از هر سوی توسط دیواره ها و دهلیزهای سنگی پوشیده شده است. قله از سمت تیغه شمالی به شانه شمالی 3900 متری و سپس از طریق گردنه ای صخره ای و بریده به قله مخروطی برفخانه و از سمت جنوب به میله های فریدونی محدود میگردد. دیواره عظیم و مطبق شرقی 350 متری تزرجان از جمله دیدنی های منطقه به شمار می رود.

مسیر صعود به قله :گروه باید خود را برای صعود دشوار آماده سازد. صعود به تزرجان مستلزم آشنایی کافی با فن سنگ نوردی است. شاید یکی از مناسب ترین زمان ها برای صعود به قله اردیبهشت ماه باشد که هم از برف منطقه کاسته شده است و هم حال و هوای بهاری هنوز وجود دارد. از طریق شهرستان تفت در جاده با اُفت و خیزهای متعدد به آبادی تزرجان در زیر دیواره با شکوه قله رسیده سپس از طریق دره افشار آباد به سوی جناح جنوبی در پشت قله به سمت میله های فریدونی ارتفاع میگیریم. این قسمت از مسیر از دره ای با شیب تند بالا می رود (1) و پس از مدت زمانی نه چندان کوتاه به پناهگاه بزرگ تزرجن در ارتفاع 3200 متری شانه جنوبی قله می رسد (2). نوار پرشیب سنگلاخی به صورت خاصی از ارتفاع 3200 تا 3300 متری به صورت حلقه ای خاکی تمامی برج های تزرجان و برفخانه را دور می زند. به سمت شمال که می نگریم راه صعود فردای ما بهتر مشخص می شود. شبی را در پناهگاه به سر برده، صبح زود در یک هوای بسیار عالی، در حالی از نوار خاکی می گذریم قله نوک تیز اِرنو را در پشت سرمان به خوبی می بینیم. مسیر ضمن پیش رفتن ارتفاع نیز می گیرد. به تدریج میله های فریدونی را دور زده به پایین دهلیزی صخره ای در جناح جنوب غربی قله می رسم و شروع به صعود میکنیم(3). بالا رفتن از این شکاف کمی دشوار است و باید با دقت کافی و حمایت طناب انجام گیرد. مسیر با دشواری های مختلف و عبور از تکه های سنگی و سنگلاخی به سوی لبه نوک تیز یک قله یا بهتر بگوییم شاخک بالا می رود. سپس از فراز شاخک از شیب ملایم تری به سوی اوج قله صعود می کنیم. حال عظمت شیرکوه را بهتر از هر زمن می بینیم. به زیر برج اصلی قله رسیده ایم. نوار صخره ای کوچک تری را در ارتفاع 3900 متری صعود کرده و پای بر روی قله مرتفع تزرجان می گذاریم. برج صخره ای شمالی برفخانه و شاخک بناتک و قله صخره ای بزرگ منشاد در جنوب دیده می شوند. شاخک سوزنی و صخره ای بیدُم و قلل آدرش و کوه های آسمان نما در شمال از مناظر فراز تزرجان محسوب می شوند. با دیداری از این مناظر با دقت و احتیاطی بیشتر از زمان صعود با حمایت طناب و گام به گام، خود را از دهلیز به نوار سنگلاخی زیر آن و سپس به پناهگاه تزرجان می رسانیم.

بهترین زمان برای صعود به قله تزرجن اردیبهشت و خردادماه و برای کوهنوردان حرفه ای فروردین ماه می باشد.

وضعیت قله در زمستان : صعود زمستانی تزرجان به دلیل یخ زدگی مسیر صعود از آبادی تا پناهگاه و سپس صعود از طریق دهلیز به سختی انجام می گیرد. دستیابی به قله از دو مسیر دیگری که از ده بالا شروع می شوند در زمستان دشوار است.

برفخانه 3850 متر

موقعیت جغرافیایی : قله مخروطی برفخانه تزرجان در جناح جنوبی شیرکوه و در غرب آبادی تزرجان قرار دارد.

بررسی توپوگرافی قله : برج صخره ای برفخانه از سمت آبادی تزرجان و دیواره 150 متری آن دارای اُبهتی تام و تمام است. برفخانه توسط گردنه صخره ای که جناح جنوبی آن را کاملاً بریده است به شانه شمالی قله تزرجان و از سمت شمال به قله میل فرعی 3500 متری می رسد.

مسیر صعود به قله : از مزرعه آقای محسن در امتداد باغ های تازه بهار ده به سوی جنوب پیچیده و از کوچه باغ ها عبور می کنیم تا وارد دره طولانی و عمیقی در جناح غربی قلل تزرجان شویم. راه از میان تپه ماهوره های متعددی عبور می کند. بوی عطر بهار در همه جا پیچیده است. مسیر کم کم ارتفاع می گیرد و مستقیم به سوی یال بلندی در روبه روی دیدگاهمان به پیش می رود. بالاخره در امتداد یال قرار می گیریم، سپس به سوی شرق شروع به صعود از یال می کنیم. پس از عبور از نوارهای صخره ای بسیا ساده ای که در بیشتر نقاط برف روی آن را پوشانده است با شیب بسیار تندی بالا می رویم. سپس اندکی به سوی راست متمایل می شویم. از اینجا پهنه پرشیب تا قله امتداد می یابد. با گام هایی آهسته برف ها را کوبیده و بر روی قله برفخانه قرار می گیریم. مناظر اطراف قله به راستی زیبا و پراُبهت هستند. دیدار دیواره بزرگ تزرجان که از میان برفهای زمستانی شیارها، دهلیزها و اوج قله اش سربرآورده، تماشای میله های باشکوه فریدونی و بالاخره در شمال مشاهه سراسری کرانه عظیم شیرکوه که به سان شیری خوابیده دیده می شود برای ما خاطره هایی به یادماندنی خوهند بود. از مسیر صعود شده با گام های آهسته مقداری فرود می آییم و پس از عبور از نوار صخره ای با سُر خوردن بر روی برف ها به کف دره می رسیم.بهترین زمان برای صعود برفخانه فقط اوایل فروردین می باشد.

وضعیت قله در زمستان : برای صعود زمستان قله،یال بهاره آن مسیری مناسب و قابل دسترسی می باشد. منتهی توجه به بریدگی سمت جنوب قله به هنگام که هوا مه آلود می شود ضروری است.

نظرات بسته شده است.