آبشارهای چهل چشمه، مریوان
نام آبشار: آبشارهای چهل چشمه، مریوان
|
آبشارهای کوه چهل چشمه مریوان در موقعیت جغرافیایی E4632 N3548 در استان کردستان واقع است. کوه چهل چشمه با ارتفاع 2137 متر از سطح آبهای آزاد به عنوان مرتفع ترین کوه استان کردستان شناخته می شود . این کوه در 53 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان سقز قرار گرفته است و در سمت جنوب شرقی آن شهرستان دیواندره و در جنوب غربی چهل چشمه شهرستان مریوان قرار دارد. از روستاهای اطراف چهل چشمه می توان به اسحاق آباد، بست، کا نعمت، سوله، نرگسله و درهوان اشاره نمود. از مسیرهای معمول برای فتح این کوه می توان به سه مسیر اسحاق آباد، بست و درهوان اشاره نمود.لازم به ذکر است که در نزدیکی روستای بست یک پناهگاه جهت استفاده کوهنوردان احداث گردیده است. این منطقه از برفگیرترین و سردسیرترین مناطق کردستان به حساب می آید و در تمام طول سال شاهد وجود برف در منطقه هستیم .
این مجموعه عظیم کوهستانی صدها گونه ی گیاهی دارویی بی نظیر را در خود جای داده است از جمله: سولان یاگل پامچال، کاشمه، لووشه، پسل یا کول، سموور، ریواس، منی، سووره بنه، گونی، کنیوال، پیچک، برزا، سنوبر، قیتران، بنفشه، سالمه و… و اینگونه یکی از کم نظرترین مجموعه ی گل وگیاه را در ایران به وجود آورده است.از رودخانه های بسیار مهم این منطقه می توان به قزل اوزن که به سفید رود می ریزد و یکی از شاخه های سیروان که به دریای عمان می ریزد و همچنین رودخانه خورخوره که به سد بوکان می ریزد اشاره کرد.مجموعه ی کوههای چهل چشمه شامل حدود بیست قله ی دیگر می باشد از جمله شاه نشین در چهل چشمه، دالاش، دوبرار، کوه سلطان، کوه باینچوب، کوه افراسیاب، کوه کانی میران، کوه هزار میرگ، باشورتی وکوه کل کوژ با ارتفاعات گوناگون. خود قلهی چهل چشمه یا شاه نشین دارای یالهای متعددی می باشد، ازجمله: کل با، یا یال مله که وه، یال کانی زلیخا یا قولی زلیخا، یال گاوه لال، یال برده قبله، یال شاه نشین، یال کال کالی، یال دلو، یال ئه ستیره ره ش(حوض سیاه).
در تمام جبهه های این منطقه چشمه های فراوانی وجود که که معروفترین و پر آبترین چشمه آن کانی چاو ره ش نام دارد که در ضلع جنوب شرقی آن قرار دارد . از ییلاق های چهل چشمه ی می توان از ییلاق قولنگ احمد خدر در منطقه ی شمال شرق دیواندره، ییلاق میکائیل کویره، هوار یا ییلاق کانی چاورهش، ییلاق جمین، ییلاق کانی زلیخا و در آخر ییلاق مصطفی خان نام برد. در این مجموعه به دلیل مسیرهای پر شیب و دره های بهمن گیر آن در زمستان بسیار خطرناک می باشد و جهت صعود به آن باید حتما از راهنماها و کوهنوردان آشنا به مسیر منطقه استفاده نمود . از جانداران این منطقه می توان به خرس، گرگ، روباه، خرگوش، کبک کوهی، مارهای فراوان و گراز اشاره نمود.