آبشار گور داغ (کوره چکان)، مراغه
نام آبشار: آبشار گور داغ، مراغه
|
آبشار کوره چکان در موقعیت جغرافیایی N372109 E461922 در استان آذربایجان شرقی واقع است. آبشار کوره چکان در روستای «چکان» از توابع بخش مرکزی شهرستان مراغه و در شرق این شهرستان واقع شده و با شهر مراغه 5 کیلومتر فاصله دارد. این آبشار زیبا که از ارتفاعات سهند به دره سرازیر می شود، جلوه جذاب و دلپذیری دارد و هر ساله عده کثیری از دوستداران طبیعت را به سوی خود جلب می کند. این آبشار دوقلو است و ارتفاعی در حدود 9 متر دارد.
روستای چکان از توابع بخش مرکزی شهرستان مراغه، در 5 کیلومتری جنوب شرقی مراغه قرار دارد. این روستا از جنوب شرقی به تپه الش محدود میشود. ارتفاع این روستا از سطح دریا 1560 متر است و در دره استقرار یافته است. روستای چکان اقلیمی کوهستانی دارد و آب و هوای آن در بهار و تابستان معتدل و مطبوع و در زمستان سرد است. بررسیهای میدانی و شواهد موجود نشان میدهد که روستای چکان از قدمت و پیشینه غنی تاریخی برخوردار است. در روستا امامزادهای وجود دارد که قدمت آن به دوره ایلخانیان میرسد. مردم روستای چکان به زبان آذری سخن میگویند، مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند.
روستای چکان در درهای خوش آب و هوا و در دامنه جنوبی کوهستان سر به فلک کشیده و باشکوه سهند استقرار یافته است. وجود درختان بلند قامت گردو، بادام، فندق و باغهای میوه و طبیعت بکر با چشمهساران و آبشارهای زیبا، این روستا را در شمار یکی از دیدنیترین روستاهای آذربایجان شرقی قرار داده است. هوای پاک و سالم، مراتع غنی و حاصلخیز و مزارع سرسبز به ویژه در بهار و تابستان هر انسانی را به ذوق میآورد. شیرین بیان، آویشن، مرزه کوهی، پونه و گون که از جمله گیاهان دارویی هستند، در اطراف روستا به وفور یافت میشوند. یکی از بلندترین کوههای آذربایجان و مهمترین کوه آتشفشانی خاموش ایران کوهستان سهند است. ارتفاعات قلل سهند از 3200 متر بیشتر است و روستا چکان که در دامنه سهند قرار دارد محل مناسبی برای صعود به این قلههاست. درههای خوش آب و هوای سهند با مراتع سرسبز و حاصلخیز، چمنزارها و گلهای وحشی زیبا به ویژه در بهار و تابستان گردشگران زیادی را پذیرا میشود. این کوهستان و درههای زیبای آن در بهار به گلزاری بیبدیل تبدیل میشود.
از جاذبههای تاریخی و ارزشمند روستا میتوان به امامزاده ابراهیم، که قدمت آن به دوره ایلخانیان میرسد و همچنین پل قدیمی راهآهن که قدمتی 100 ساله دارد، اشاره کرد. از جمله آیینها و مراسمی که در میان مردم روستای چکان اهمیت فراوانی دارد میتوان به برگزاری مراسم چهارشنبه سوری، مراسم عید نوروز، عید فطر، عید قربان، میلاد پیامبر (ص)، عروسیهای محلی و عزاداری و نوحهسرایی در ایام تاسوعا و عاشورا و اربعین اشاره کرد.پوشاک مردان روستا تفاوت چندانی با لباس سایر نقاط روستایی آذربایجان ندارد. آنها از کت، شلوار، پیراهن، جلیقه و کلاه استفاده میکنند. زنان روستای چکان نیز از لباسهای رایج در شهرها استفاده مینمایند و لباس محلی خاصی ندارند. مهمترین سوغات این روستا شامل انواع خشکبار، انگور و آلوچه، گلیم و حوله میباشد. صنایع دستی این روستا شامل گلیم، قالی و حوله است. از انواع غذاهای محلی رایج در این روستا میتوان به آبگوشت، کباب و انواع آش اشاره کرد. روستای چکان از طریق شهرستان مراغه و با طی 5 کیلومتر جاده آسفالت قابل دسترسی است.