بازار وکیل، شیراز
بازار وکیل که از آثار زیبای دوران صفویه است در محله درب شا ه زاده جنب مسجد جامع وکیل واقع شده است. این بازار مشتمل بر یک رشته حجره های شمالی – جنوبی و یک رشته خاوری – باختری است. راسته شمالی- جنوبی بازار از دو جناح ترکیب شده و در هر جناح 41 زوج مغازه وسیع ساخته اند. در خاور و باختر جناح شمالی آن کاروان سراهای روغنی، احمد، گمرک و ضرابخانه ساخته شده است که هر یک از آن ها حجره های متعدد دارند .
راسته خاوری – باختری نیز دارای دو جناح است که جناح خاوری آن با 19 زوج مغازه«بازار علاقمندان» و جناح باختری آن با 10 زوج مغازه«بازار ترکش دوزها» نامیده می شود. به موازات بازار ترکش دوزها، بازاری دیگر به نام«بازار شمشیرگرها» وجود دارد که این بازار نیز دارای 11 زوج مغازه است. در بازار شمشیرگرها، سرای دیگری وجود داشته که آن را«کاروان سرای فیل» می نامیده اند. از ویژگی های این بازار می توان به زیبایی و معماری خیره کننده، پهنای زیاد، وسعت و تاق های ضربی مرتفع آن(با ارتفاعی متجاوز از 10 متر) که به منظور تهویه هوا ساخته شده، اشاره کرد. این تاق های ضربی، هوای بازار را در زمستان گرم و تابستان خنک نگه می دارند. افزون بر این، دریچه هایی که در زیر سقف آن ها ساخته شده است هوا و نور کافی بازار را تامین می کنند .
در چهار سوق بازار وکیل، روی یک هشتی بزرگ تاق ضربی بسیار وسیع و مرتفعی ساخته اند که از شاهکارهای معماری به شمار می رود و با این که تاکنون متجاوز از دویست سال از عمر آن می گذرد. کوچک ترین شکافی بر نداشته است. در حال حاضر، بازار وکیل شهر شیراز بر اثر امتداد خیابان کریم خان زند به دو قسمت تقسیم شده است
بازارا وکیل شیراز و قیصریه اصفهان از بازارهایی است که به سبک معماری بازار قیصریه لار و به تقلید از آن ساخته شده اند …
چرا بازار قیصریه لار از بازار های تاریخی محسوب نشده ؟؟؟؟