تالاب کمجان
نام انگلیسی: Komjan wetland نام فارسی : تالاب کمجان
|
تالاب بین المللی کمجان باحدود 4هزار هکتارمساحت درفاصله 120کیلومتری شمال شرق شیراز در روستای کمجان از توابع بخش کربال شهرستان خرامه واقع شده است. دراین تالاب حدود 20گونه پرنده آبزی،کنارآبزی،مهاجروپرندگان خشکی زی توسط کارشناسان اداره حفاظت محیط زیست فارس شناسائی شده است .تالاب بینالمللی کمجان از جمله تالابهای مهم کشور است و در اولین کنوانسیون بینالمللی تالابها در رامسر ثبت و به تائید رسیده، این تالاب طی هزارهها در مسیر کوچ پرندگان مهاجر قرار داشت و طبق نظر مجامع جهانی و زیست محیطی یک درصد از پرندگان خاورمیانه را در خود جای میدادهاست. مطابق آخرین گونه شناسی صورت گرفته در سال 1391 بالغ بر 100 گونه پرنده آبزی، کنارآبزی، مهاجر، بومی ونیمه مهاجر در حوزه این تالاب توسط سرمحیط بانی خرامه شناسایی شد. به گفته بومیان محلی بخش کربال و به خصوص روستائیان کمجان در کنارههای تالاب، آهو، گراز، کفتار و گونههایی از گربههای وحشی بزرگ جثه و پستانداران کوچک مانند روباه و توره به وفور مشاهده میشود. در این تالاب گونههای متنوعی از گیاهان تالابی و مردابی از جمله نی، لوئی، شوره، درمنه و غیره وجود دارد، که در بعضی نقاطع ارتفاع آنها به شش الی هشت متر در وسعتی به مساحت پنج هزار و ۲۵۰ هکتار را شامل میشود.
تا پیش از خشکی تالاب ضمن اینکه این محیط با ویژگیهای منحصر به فردی که داشت از لحاظ زیست محیطی منطقهای ارزشمند به شمار میرفت به لحاظ تامین معاش روستاهای اطراف منطقه نیز که معاش خود را از طریق دامداری تامین میکردند این تالاب اهمیت بسیار زیادی داشت. در اوایل دهه ۶۰ دو رشته زهکش در تالاب احداث و در پی این کار تالاب کمجان عملا خشک شد و ارزشهای زیست محیطی خود را از دست داد. گفته شده که ایجاد این زهکشها به خاطر توسعه کشاورزی در منطقه صورت گرفته اما از زمانیکه این زهکشی صورت گرفته نه تنها تالاب به زمینی خشک و شوره زار تبدیل شده بود که انتقال این نمکزارها به دیگر اراضی نیز مشکلاتی را ایجاد کرده بود بلکه تالاب نیز در عمل خشک شد.
مردم محل بدون درخواست کمکی از هیچ نهادی خودشان اقدام به انجام کارهایی برای احیای تالاب کردند که در اواخر سال ۸۸ مبادرت به ایجاد آب بندهایی در مسیر زهکشیهای ساخته شده در دهه ۶۰ کرده که این کار مردم محلی باعث شد که به مرور تالاب خشکیده کمجان خودش را بازسازی کرده و تاحدودی حیات به آن بازگردد. این کار باعث شده که پوشش گیاهی برخی از مناطق دوباره بروید و پرندهها نیز دوباره به خانه خود بازگردند به گونهای که از شدت لانه سازی و تخمگذاری در علفزارهای منطقه تردد بدون اینکه به لانههای پرندهها آسیب نرسد کاری دشوار شدهاست. این کار مردم محله آنچنان با موفقیت همراه بود که اهالی حاضر بودند بدون اینکه از فرصت احیای تالاب برای دامداری استفاده کنند، همچنان حفظ ارزشهای زیست محیطی تالاب را در اولویت قرار دادند و به جای استفاده مرتع داری، از آن به عنوان تالاب به مفهوم واقعی بهره ببرند و اولویت مردم نیز به جای مرتع داری و تامین علوفه دام و احیای تالاب شد.