تنگ کتویه، داراب
نام فارسی: تنگ کتویه نام انگلیسی: Katouyeh canyon
|
تنگ کتویه در موقعیت جغرافیایی N284540 E543432 در استان فارس واقع است. روستای تنگ کتویه در قسمت مشرق شهرستان داراب واقع شده است. در ارتفاعات این روستا چشمه سار زیبای کتو با پوشش های گیاهی (انجیر،توت،انار،بید،بنه،کل خنگ،پسته کوهی،چنار،بادام،گردو،انگور و بوته های گل محمدی) در خور منطقه وجود دارد که مکانی تفریحی جهت اهالی روستا و مردم شهرستان داراب ایجاد شده است وتقریباً هر روزه تعدادی از کوهنوردان و خانواده ها به چشمه آمده و در سایه آن ها به استراحت و صرف صبحانه مشغولند.
از آب این چشمه سار جهت آشامیدن و آبیاری مزارع کشاورزی استفاده می شود. ولی امروز دیگر از جوی سیمانی ده و جریان آب در آن خبری نیست و سیاهی لوله های پلی اتیلن که آب و صفای آن را زندانی کرده اند، جایگزین شده است. چند سال قبل جهت تامین آب شرب روستای تنگ کتو ،آب این چشمه توسط لوله پلی اتیلن به روستا انتقال یافته است . چنانچه مسیر رودخانه فصلی را دنبال کنیم بعد از تقریبا ۳۰دقیقه به چشمه می رسیم. در ابتدای مسیر و در محل گلی تنگی (گلوی تنگه ) که بایستیم (محلی که حدود ۲۰۰ سال قبل پوشیده ازانبوه درخت و نیزار بوده و جریان طبیعی آب امکان رفت و آمد را از ایشان سلب می نموده است) میبینیم که کوه های طرفین سایه ای را بر تنگه حاکم کرده اند. کوه سمت راست خاکستری رنگ است و کوه سمت چپ قهوه ای رنگ .
قبلا در مسیر ۱۵ آسیاب آبی در حرکت بوده که باغات پاییندست خود را سرسبز و خرم میساخته است. در سمت چپ تنگه آسیاب نسبتاً دایری وجود دارد که به آسیاب گلی تنگی شهرت دارد، جوی آب ورودی به آسیاب و سنگ آسیاب هنوز باقی است . اما آب از سمت راست تنگه به پائین سرازیر می شود. دیگر آسیاب های باقیمانده در مسیر شامل آسیاب سنگ اشکن ،آسیاب باغی،آسیاب جعفر ابولی،آسیاب حاج باقری وآسیاب کپری می باشند. پرندگان تنگ شامل کبک و تیهو می باشند. دیگر چشمه های منطقه شامل:معدن گاه،باغ بهرام و چنر برف دان می باشند.دور چنار برف دان ۱۱نفر به صورت دست باز می توانستند بایستند ولی امروز فقط پیکر سوخته شده ای از آن باقی مانده که دور آنرا حصار کشیده اند. تنگ کتویه محل تمرین سنگ نوردان داراب بوده و ۳۳ مسیر در آن گشایش یافته است.بیشتر این مسیر ها طبیعی بوده و بلند ترین آن مسیر بیماران کلیوی به طول ۱۷۰ متر می باشد که در انتهای مسیر به ابزار گذاری احتیاج بوده و ۲ رکاب هم در مسیر کار گذاشته شده است.