جکوی عنکبوتی ایرانی
نام علمی : agamura persica نام انگلیسی : blunt tailed spider gecko نام فارسی : جکوی عنکبوتی ایرانی
|
|
مشخصات: اندامهای حرکتی باریک، پنجه ای، در قاعده استوانه ای، با صفحههای عرضی صاف در سطح زیرین؛ فاقد فلسهای زیر چانه ای پلاکی شکل بزرگ؛ فلسهای پشتی دانه ای کوچک آمیخته با برآمدگیهای بزرگتر؛ دم استوانه ای، باریک، که قطر آن پس از قسمت قاعده ای ناگهان کاهش می یابد و تا انتها قطر آن یک اندازه است؛ دم طویلتر از طول سر و بدن نیست؛ مردمک چشم عمودی.
زیستگاه: نواحی بیابانی و نیمه بیابانی، در دشتهای خشک و لم یزرع، تپهها، دامنهها، شنزارها، تراسهای سنگلاخی، بسترهای بسیار خشک نهرها که رسوبات و خرده سنگهای رستی زیاد است، همراه با بوتههای کوتاه پراکنده و گیاهان یکساله کوچک.
عادات و رفتار: شبها فعالند و گاهی در طول ریز نیز دیده می شوند؛ حرکت آرامی دارند، بیشتر در شکافها، لای سنگها، حفرهها، لانه جانوران و زیر سنگها بسر می برند؛ از حشرات و عنکبوتیان تغذیه می کنند؛ معمولاً در خرداد ماه دو عدد تخم می گذارند، ولی تخمگذاری در تابستان و اوایل پاییز نیز گزارش شده است.
پراکندگی جهانی: ایران، افغانستان، پاکستان.
اندازه: نوک پوزه تا مخرج 77 میلیمتر دم 59 میلمتر. ملاحظات: در اکثر نمونههای بررسی شده، سپر پوزه ای به طور کامل تقسیم شده و بر آمدگیهای روان و ساق پا وجود داشتند ( بر خلاف گونه A.cruralis)؛ اما یک نمونه نر از چامیلم در استان پوشهر ، توسط Blanford ، دارای خصوصیات A.cruralis بود، این نمونه دارای سپر پوزه ای بسیار جزیی تقسیم شده و فاقد برآمدگی روی اندامهای حرکتی روی اندامهای حرکتی و دارای 2 منفذ پیش مخرجی بود، ولی دیگر خصوصیات شامل تفاوت بین این نمونه و دیگر نمونهها باشد در آن یافت نشد؛ این گونه معمولاً منفذ پیش مخرجی است؛ اما در نمونههایی از قم، در یک نمونه 5 و در دیگری 6 منفذ پیش مخرجی گزارش شده است (Anderson 1999) محل نمونه تیپیک این گونه از ایران است. |