دانستنیهایی از استان سمنان
موقعیت جغرافیایی – سمنان
استان سمنان با ۹۵۸۱۵ کیلومتر مربع وسعت در شرق استان تهران قرار دارد. سمنان، شاهرود، دامغان و گرمسار چهار شهر معروف این استان میباشند. استان سمنان در سال ۱۳۷۰ حدود ۴۵۷ هزار نفر جمعیت داشته است که ۱/۶۱ درصد آن شهرنشین و ۴/۳۸ درصد آن روستانشین بوده است. شهر سمنان مرکز استان سمنان وشهر شاهرود از نظر جمعیت بزرگترین شهر استان است. نسبت جنسی جمعیت استان ۱۰۵ میباشد. استان سمنان در دامنههای جنوبی سلسله جبال البرز واقع شده که ارتفاع آن از شمال به جنوب کاهش مییابد و بهدشت کویر منتهی میشود. این استان به دو بخش کوهستانی و دشتهای پایکوهی تقسیم میشود. نواحی کوهستانی آن توانهای معدنی و گردشگاهی مناسبی دارد و دشتهای پایکوهی آن نیز شهرهای بسیار قدیمی ایران را در میان خود جای داده است.
آب و هوا – سمنان
آب وهوای استان سمنان در نواحی کوهستانی سرد، در دامنه کوهها معتدل و در حواشی کویر گرم است. آب و هوای شهر دامغان به علت وزش بادهای شدید شمالی و بارندگیهای ناشی از بادهای نواحی گرگان و مازندران زمستانهای سرد و تابستانهای معتدل دارد. شهر سمنان تابستانهای گرم و زمستانهای معتدل دارد. آب و هوای شاهرود در قسمتهای شمالی سرد و در قسمتهای مرکز معتدل و در قسمتهای جنوبی گرم است. شهر گرمسار تابستانهای بسیار گرم و زمستانهای نسبتاً سرد و بارانی دارد. گرمسار در ناحیه صحرایی و خشک قرار دارد.
تاریخ و فرهنگ – سمنان
استان سمنان از یادگارهای تقسیمات شانزده گانه اوستایی دوران باستان است. در تمام دورهمادها و هخامنشیان جزو ایالت بزرگ پارت یا پرتو به شمار میرفت و در زمان ساسانیان نیز اهمیت ویژهای داشته است. ناحیه سمنان در دورههای بعد از اسلام جزو سرزمین تاریخی قومس (کومش) به شمار میآمد ایناستان با قدمتی بیش از دو هزار سال، بستر جنگها، شکستها و پیروزیهای بیشماری بوده است.
جاده ابریشم از وسط استان سمنان عبور میکرده است و آثار متعدد تاریخی از جمله کاخها، عمارات، قلعهها،کاروانسراها، آب انبارها، برجها و باروها و… در این استان به جا ماندهاند. کاخهای آغا محمد خان و فتحعلی شاه در دامغان، قصرهای شاه عباس، عینالرشید و حرمسرای سلطنتی در گرمسار، عمارت دختر ناصرالدین شاه در دامغان قلعههای سارو، کوشمغان و پاچنار در سمنان، قلعههای لاسگرد و بنکوه در گرمسار و… از جمله این آثاردیدنی و تاریخی است.
استان سمنان اماکن و بناهای مذهبی و زیارتی متعددی را در خود جای داده است. مسجدسلطانی، مسجد جامع، مسجد تاریخانه دامغان، مسجد جامع بسطام و… از آن جمله هستند.
استان سمنان از نظر جاذبههای طبیعی یکی از مناطق جالب توجه ایران است. حواشی رودخانهها،چشمههای آب معدنی و طبیعی، تفرجگاهها، جنگلها و فضاهای سبز، مناطق حفاظت شده، قلهها وارتفاعات، غارها و جاذبههای ویژه کویری از جمله این عناصر زیبای طبیعی هستند.
استان سمنان از لحاظ آداب و رسوم و کنشهای فرهنگی مردم، کانون گوناگونی هاست. انجام مراسم مربوط به اعیاد ملی و مذهبی، ازدواج وهمسر گزینی، سوگها و عزاهای خصوصی و مذهبی و سایر کنشهای فرهنگی مردم علیرغم تفاوتهای محسوسی که با سایر نقاط با هم دارند، بسیار دیدنی و جالب توجه است. این استان مهد شعرا و دانشمندانی همچون منوچهری دامغانی، ابن یمین فرومدی، فروغی بسطامی، یغمایی جندقی، ذوقی بسطامی و عارفان و دانشمندانی چون بایزید بسطامی، شیخ ابوالحسن خرقانی، شیخ علاءالدوله سمنانی، شیخ سکاک و بیبیمنجمه سمنانی بوده است. از مشاهیر متاخر نیز میتوان به حاج علی سمنانی، فیض سمنانی، ذبیح الله صفا وعلی معلم اشاره کرد.
از آداب و رسوم قابل ذکر اهالی استان سمنان میتوان به نپوشیدن جامه سیاه در هنگام عزاداری اشاره کرد. این موضوع ظاهراً نمایانگر انزجار مردم این دیار از پرچم سیاه عباسیان است.
نظرات بسته شده است.