دوریبن های دو چشمی لایکا
سال 2007 یکصدمین سال تولد اولین دوربینهای دو چشمی لایکا است که بسیاری از قدیمی ترها آن را با نام لایتز (Leitz) میشناسند.
البته پیدایش اولیه این کمپانی به سال 1850 میلادی باز میگردد و در آن زمان این شرکت تولید میکروسکوپ را به صورت حرفهای آغاز کرد. به طوری که در یک کاتالوگ به دست آمده مربوط به سال 1896 ، میکروسکوپهای لایتز بیشترین فروش خود را در ایالات متحده داشته است. این شرکت تا سال 1900 میلادی حدود 50 هزار دستگاه میکروسکوپ به بازار عرضه کرد.
دکتر ارنست لایتز (1956-1871) با مدیریت جدید و ارایه بسیاری از نوآوریها، در شهر wetzlar که مهد اپتیک کشور آلمان است، تولید ابزار اپتیکی پیشرفته را آغاز کرد. لایتز که خود یک شکارچی بود، توجه خاص خود را به ساخت دوربینهای دو چشمی با کیفیت معطوف کرد.
کمپانی لایتز با تحقیق و نوآوری در صنعت دوربینهای عکاسی حرفهای و لنزهای پیشرفته، جزء پیشروترین و حرفهای ترین شرکتها در کشور آلمان است و در حال حاضر باارزش ترین و ماندگارترین دوربینهای دوچشمی توسط لایکا تولید میشود.
طی این 100 سال، کمپانی Leica با تکیه بر نوآوریها و ایدههایی بی شمار در زمینه تولید دوربینهای دو چشمی، الگو و تعیین کننده بسیاری از استانداردها برای سایر کمپانیهای تولید لنز و دوربینهای دو چشمی بوده است و همواره مورد توجه خاص طبیعت گردان و شکارچیان حرفهای قرار گرفته است.
تا پیش از جنگ جهانی دوم، دوربینهای حرفهای اغلب برای مقاصد نظامی ساخته میشدند. ولی دوربینهای لایتز در آن زمان با اندازههای کوچکتر و قابل حمل، برای شکارچیان، توریستها و طبیعت دوستان نیز ساخته میشد.
در همان سالهای نخستین، این کمپانی از آلیاژ مگنالیوم (منگنز و آلومینیوم) با مقاومت فوق العاده و خصوصیات مکانیکی بالا در بدنه دوربینهای دو چشمی استفاده میکرد.
در این ره صد ساله، لایکا مسیر طولانی و پر تجربهای را به صورت قدم به قدم و متوالی طی کرده و همواره در بسیاری از نوآوریها پیشرو بوده است. دوربینهای Geovid و Ultravid و Duovid آخرین نوآوریهای این شرکت هستند که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت.
در چهاردهم میسال 1907 پس از سه سال تحقیق و آزمایش روی سیستم دوربینهای منشوری، اولین دوربین دوچشمی ساخت کارخانه ارنست لایتز با نام Binocle6x18 در شهر wetzlar به بازارا عرضه شد. این دوربین منشوری با استفاده از لنزهای ساخت لایتز و نیز دقت در ساخت قطعات در بدو ورود مورد استقبال بسیار از کاربران قرار گرفت.
.Binocle6x18 (1907)
تنها یک سال بعد، مدل بهینه شده Binocle با قطر لنز شیئی بیشتر (21 میلی متر) به بازار آمد و نام Binodal را به خود اختصاص داد. یکی از ویژگیهای این دوربین، قرار گرفتن سیستم منشور در یک مجموعه و اتصال آن به تیوب لنزهای چشمی و شیئی به صورت یکپارچه است. این دوربین موفق برای مقاصد نظامی آن زمان نیز به کار گرفته شد.
Binodal6x21(1908)
در همین سالها ساخت دوربینهای با کیفیت اپتیکی بالا و نیز خواص مکانیکی ایده آل برای مصارف نظامی و دریا نوردی مورد توجه آلمانیها قرارگرفت. به ویژه برای مصارف دریانوردی، نیاز به دوربینی با مقاومت در برابر رطوبت و فشار آب احساس میشد.
لایتز در سال 1910 دوربینی با بزرگنمایی بالا و قطر لنز شیئی بزرگ برای این منظور طراحی و تولید کرد که با نام Marinodoce12x60 معرفی شد. این دوربین با زاویه دید 53 درجه در نتیجه میدان دید مناسب با توجه به ساختار دوربین و نیز بزرگنمایی بالا، مورد توجه کاربران به ویژه نظامیان قرار گرفت. در سال 1911 مدل 7×50 از این دوربین نیز ساخته شد. از انواع دیگر این سری در آن سالها میتوان به دوربینهایی با بزرگنمایی 10، 12و 18 با قطر لنز شیئی 42 و 46 میلی متر اشاره کرد. البته در این خلال دوربینهای 8×30 و 10x50porro (با وزن 1380 گرم) نیز ساخته شد.
در سال 1917 میلادی، دوربینهای سری Aviodix در خلال جنگ جهانی اول به خدمت گرفته شد. این سری دوربینها سالهای زیادی برای مقاصد مختلف مورد استفاده کاربران قرار گرفت و به تدریج با به کارگیری لنزهای پیشرفتهتر و نیز تکنولوژی پوشش لنز که در سال 1931 ابداع شد کیفیت این دوربینها بهتر شد.
دوربینهای 7×50 با ایجاد پوششهای لاستیکی ضد ضربه و مقاوم، به عنوان یک دوربین ایده آل برای ارتش ساخته شد و قابلیتهای خود را در جنگ جهانی دوم نشان داد. پس از جنگ جهان دوم، لایتز دوربینهای نظامی را در زمره اهداف بعدی خود قرار داد و تولید دوربین به صورت حرفهای برای شکارچیان و طبیعت دوستان را پیش گرفت.
در سال 1956 سری دوربینهای Amplivid به شکل راست بین به بازار آمد. از این مدل میتوان دوربین Amplivid6x24 را نام برد که با دارا بودن میدان دید وسیع (212 متر در 1000 متر) انقلابی در دوربینهای دو چشمی به وجود آورد و فصلی نوین برای تولید دوربینهای کاربردی و کم حجم به وجود آمد.
دو سال بعد یعنی در سال 1985، اولین سری دوربینهای Trinovid با دو اندازه 8×40 , 7×42 توسط لایتز ساخته شد این دوربینها با داشتن سه نو آوری ویژه شامل طول کوتاه و طارحی ارگونومیک ، بزرگنمایی مناسب با توجه به سایز دوربین با تکیه بر خصوصیات اپتیکی بالا و در آخر تکنولوژی فوکوس داخلی، انقلابی در زمینه دورینهای راست بین (Roof) به وجود آوردند. از انجه این دوربینها نسل سوم سری دوربینهای لایتز بودند، نام Tri (Tree) و Novid برگرفته از Novel (نوظهور) را به خود اختصاص دادند.
رفته رفته دوربینهای جدید Trinovid به عنوان مدل رایج در دوربینهای لایتز در آمد و مدلهای متداول و پرفروش آن با اندازههای 8×32 و 10×40 که در برابر فشار آب مقاومت بالایی داشتند وارد بازار شد که هنوز تولید این سری دوربینها با تکنولوژی جدید ادامه دارد.
در اوایل سال 1988 دوربینهای Leitz و Leica تغییر نام دادند که مخفف Leitz camera است.
دوربینهای دو چشمی Leica ساخت آلمان با کیفیت لنز فوق العاده و نیز ساختار مکانیکی پیشرفته و منحصر به فرد هستند. لازم به ذکر است دوربینهای Geovid و فاصله یابهای لایکا در کشور پرتغال مونتاژ میشوند. دوربینهای دو چشمی Leica دارای چهار سری Douvid ، Ultravid ، Trinovid ، Geovid ، هستند که همگی دارای پوشش لنز پیشرفته HDC یا High Durable Coating (پوشش با دوام بالا) هستند. این پوشش ضد خش و مقاوم، قابلیت گذردهی نور را به بیشترین میزان ممکن افزایش میدهد. ضمنا پوشش خاص در سیستم منشور برای تصحیح گذردهی نور با استفاده از 40 لایه خاص از خصوصیات منحصر به فرد دوربینهای لایکا است. از آن جا که لایکا به صورت تخصصی تنها دوربینهای سیستم Roof تولید میکند، این دوربینها در برابر هر گونه شرایط محیطی و فیزیکی به خوبی مقاومت کرده و خاصیت ضد آب تا عمق 5 متر را دارند. آرایش منشور در این دوربینها مانند شکل از نوع Schmidt-Pechan است و با استفاده از سیستم فوکوس داخلی پیشرفتهای که در این دوربینهای دوچشمی توسط لایکا ساخته شده است. از طرفی با استفاده از منیزیم در بدنه، وزن این دوربینها به طور چشمگیری کم شده است. به طور مثال دوربین Ultravid8x32BR طولی معادل 116 میلی متر و وزن آن 535 گرم است که در نوع خود بی نظیر است.
1- دوربینهای Trinovid
این سری دوربینها باسابقه دیرینه از سالهای پیش توسط Leica ارایه شده اند و بدنه اصلی آنها از آلومینیوم سخت ساخته شده و توسط لاستیک بسیار مقاومی پوشیده شده است. این دوربینها مدلهای جدید و پیشرفتهتر سری BA هستند و در حال حاضر با پسوندBN معرفی میشوند.
اکنون این دوربینها با اندازههای بزرگ 8×20 و 10×42 ارایه میشوند.
2- دوربینهای Ultravid
دوربینهای Leica سری Ultravid آخرین دستاورد دوربینهای حرفهای دو چشمی هستند که در سال 2003 توسط لایکا معرفی شدند.
این دوربینهای پیشرفته با تکیه بر تکنولوژی جدید و نوآوری در پوشش و نیز جنس خاص شیشه لنز و منشور، به گذردهی نور تا حد تقریبی 100 درصد رسیده اند که در نوع خود منحصر به فرد هستند.
همانگونه که گفتیم، بدنه اصلی این دوربینها از فلز مقاوم و سبک منیزیم ساخته شده به طوری که از وزن این سری دوربینها کاسته میشود و محور مرکزی آن از فلز تیتانیوم ساخته شده تا مقاومت کافی در زمان طولانی و نیز شرایط مختلف را دارا باشد.
پوشش منشوری مخصوص که در دوربینهای Ultravid برای تحصیح مسیر نور با نام سیستم HighLux یا (HLS) به کار رفته، تصویری با وضوح فوق العاده حتی در محیطهای تاریک و کم نور به وجود میآورد.
دوربینهای Ultravid دارای اندازههایی با بزرگنمایی 8x و 10x برای دهانه 32 میلی متری و بزرگنمایی 8x ، 7x و 10x برای دهانه 42 میلی متری است. دوربینهای سری Ultravid42 و نیز نوع جیبی این دوربینها در دو نوع با رویه لاستیک (سری BR ) و رویه چرمی (سری BL) تولید میشوند.
دوربینهای Ultravid با دهانه 50 میلی متری برای محیطهای بسیار کم نور و یا بدون نور استفاده میشوند و دارای اندازههای 10×50 ، 8×50 و 12×50 است.
به تازگی دوربینهای Ultravid سری BR با تکنولوژی لنز HD طراحی شده اند که با استفاده از ماده فلوراید در لنز و نیز یک نوع پوشش خاص روی لنز با نم AquaDura امکان استفاده از دوربین را در هر شرایط محیطی به خصوص در هنگام بارندگی فراهم میکند. بدین صورت که هم شفافیت دوربین بالاتر رفته و هم لنز خاصیت ضد آب پیدا کرده به طوری که قطرات باران و ذرات آب روی لنزها نمی چسبند.
دوربینهای Ultravid سری BL در دو اندازه بزرگ 8×42 و 10×42 ساخته میشوند و به جای لاستیک محافظ، بدنه آنها از چرم پوشیده شده است. این دوربینهای دارای جلد چرمی سخت به صورت استاندارد هستند.
دوربینهای جیبی یا Packet سری Ulttavid نیز در دو اندازه 8×20 و 10×25 ساخته میشوند که مدل بدنه لاستیکی آنها با پسوند BR مدل بدنه چرمی با پسوند BL معرفی میشوند.
3- دوربینهای Duovid
دوربینهای سری Duovid در سال 2002 به بازار آمدند و دارای سیستم انتخاب دو بزرگنمایی مختلف هستند این دوربینها در دو اندازه 8+12×42 و 10+15×50 ساخته میشوند و سیستم پوشش منشور HLS یا HighLux برای اولین بار در این دوربینها به کار گرفته شد. از آن جا که با تغییر بزرگنمایی در این دوربینها ، دیوپتر دوربین نیز تغییر میکند، دوربینهای Duovid با استفاده از یک سیستم داخلی به نام ACD (Automatic Diopter Compensation) به صورت خودکار، دیوپتر دوربین را تنظیم میکند از این رو وضوح تصویر در دو بزرگنمایی حفظ میشود.
4- دوربین Geovid و فاصله یابها:
در سال 1992، شرکت لایکا اولین دوربین دو چشمی پیشرفته مجهز به سیستم فاصله یاب داخلی را با نام Geovid با اندازه 7×42 به بازار عرضه کرد لازم به ذکر است این شرکت در حال حاضر در کشور سویس به ساخت دوربینهای ژئوسیستم و مهندسی نقشه برداری مبادرت دارد و تجربهای طولانی در ابزار تخمین مسافت دارد.
در همین زمان به علت استقبال شکارچیان و علاقمندان به تخمین مسافت، فاصله یابهای Rangemaster با اندازه کوچک و وزن کم توسط لایکا ساخته شد. سری اول این فاصلهیابها با نام LRF800 معرفی شد و پس از آن جای خود را به LRF900 و LRF1200 داد. سیستم این فاصلهیابها به گونه ایست که لیزر به هدف مقابل تابیده میشود و با استفاده از یک لنز گیرنده، مسافت به صورت دیجیتالی بر حسب متر یا یارد در قسمت چشمی به صورت LED نمایش داده میشود.
سری جدید دوربینهای دو چشمی Geovid با فاصله یاب داخلی 1300 یارد در مدلهای Geovid8x42،Geovid10x42 ، Geovid Automatic diopter8x56 و Geovid 15×56 تولید میشوند لازم به ذکر است تنها شرکتی که به صورت حرفهای دوربین دوچشمی با ترکیب فاصله یاب داخلی به صورت حرفهای تولید میکند، لایه است و بقیه شرکتها با اقتباس از این تکنولوژی تنها یک فاصله یاب تک چشمی با بزرگنمایی 6 و 7 و 8 و … تولید میکنند.
هم اکنون فاصلهیابهای جدید لایکا با نام CRF در دو مدل 900 و 1200 یارد با بزرگنمایی 7x ساخته میشوند. این فاصلهیابها با حجم کم و وزن بسیار مناسب (220 گرم) همراهی مطمئن و دقیق در شرایط مختلف شکار و تیر اندازی هستند.
5- تلسکوپهای Televid
شرکت لایکا به صورت حرفه ای، سابقهای طولانی در تولید تلسکوپها یا Spotting Scopeها در دوسری Televid 62 ( با قطر لنز شیئی 62 میلی متر) و Televid 77 (قطر لنز شیئی 77 میلی متر) دارد. قسمت چشمی این تلسکوپها میتواند با توجه به نوع کاربرد انتخاب شود. این چشمیها با بزرگنمایی ثابت 26x، 20x، 16x و 32x و نیز بزرگنمایی متغیر 48x-16 و 60x-20 ارایه میشوند.
از نظر فرم کلی تلسکوپهای لایکا به دو صورت مستقیم و زاویه دار ساخته میشوند. همانگونه که میدانیم در بزرگنماییهای بالا، نیاز به لنزهای خاص برای جلوگیری از پراکندگی نور و در نتیجه خطای تصویر است. از این رو کسانی که رویت جزییات تصویر به ویژه در عکاسی حرفهای از راه دور برایشان حایز اهمیت است، از لنزهای با تکنولوژی بالاتر استفاده میکنند. این لنزها در دوربینهای لایکا با نام Apo یا Apochromatic معرفی میشوند که از ماده فلوراید در لنز این دوربینها استفاده میشود.
سیستم فوکوس این تلسکوپها به گونهای خاص به شکلی طراحی شده که شفافیت مناسب تصویر به صورت دو گانه (مانند شکل) و در دو مرحله، تنظیم میشود. بدین صورت که با استفاده از چرخ اصلی، فوکوس سریع و ابتدایی انجام میگیرد و پس از آن از چرخ کوچکتر برای فوکوس نهایی و دقیقتر استفاده میشود.
با استفاده از یک آداپتور و قرار دادن آن به جای قسمت چشمی، میتوان انواع دوربینهای عکاسی استاندارد را الحاق کرده و عکاسی کرد. البته شرکت Leica یک وسیله ساده (مانند شکل) طراحی کرده که با وجود قسمت چشمی، به راحتی امکان در بر گرفتن انواع دوربینهای دیجیتال را روی تلسکوپها فراهم کرده و با این کار به سرعت میتوان عکسهای با کیفیت بالا گرفت. به این تکنولوژی، Digiscoping گفته میشود .
نظرات بسته شده است.