غار ترنگ، بافت
نام انگلیسی: Torang Cave نام فارسی : غار ترنگ
|
موقعیت
غار ترنگ به فاصله 70 کیلومتری شهر بافت و در استان کرمان قرار دارد. فاصله دهانه غار از روستای ترنگ حدود یک ساعت راه پیمایی است و مسیر آن از کنار رودخانه و بند کنترل سیلاب روستا میگذرد. ارتفاع غار از سطح دریا حدود 2200 متر و ارتفاع روستا از سطح دریا 2000 متر است.
معرفی
غار ترنگ درون کوهی به ارتفاع حدود 3400 متر با حوضه آبگیری وسیع در جهت گسلی تقریباً عمودی پدید آمده و با توجه به پدیدار شدن چشمههای پرآب بهاره از گستردگی وسیعی برخوردار است.
ساختمان
غار از تعدادی دالان باریک، چاه، و تالارهایی با اندازه متوسط تشکیل شده است که همگی زیر گسل اصلی قرار دارند و بیشتر فضاهای تهنی ر یک راستا و زیر یکدیگر واقع شدهاند. توالی فضاها چنین است که با عبور از دالانی به طول چند متر از دهانه به چاهی که میله آن مایل و شیب آن حدود 75 درجه است میرسیم. چاه به دالانی منتهی میشود که یک سر آن به سوی اعماق غار میرود و بعد از چند متر چاه مایل دیگری به عمق حدود 7 متر قرار دارد که انتهای آن بسته است. سقف این چاه در گذشته محل زندگی خفاشها بوده است. روستاییان توده انباشته شده از فضله آنها را به بیرون منتقل میکردهاند که به عنوان کودی غنی در کشاورزی مورد استفاده قرار میگرفته است. دنباله همان دالان در جهت مقابل و به سوی بیرون غار ادامه یافته است که بعد از چند متر به دومین چاه مایل با شیب 80 درجه میرسد. در انتهای دومین چاه، دالانی به طول حدود 2 متر قرار دارد، که به شکافی با دهانه حدود 70 سانتی متر منتهی میشود و زیر آن پرتگاهی به عمق 8 متر قرار دارد. این شکاف، سقف تالاری است که زیر آن قرار دارد. کوهنوردان کرمانی این بخش و شکاف آن را «شکم دریده» نامیده و برای رسیدن به انتهای پرتگاه، پلکانی فلزی و محکم، که اندازه آن حدود 8 متر است، در محل دریدگی نصب کردهاند. طول و عرض تالار 7×15 متر و ارتفاع آن حدود 8 متر است. دو دالان در دو انتهای تالار شکم دریده قرار دارند که یکی از آنها به یک چاه هوایی ختم میشود و دیگری ادامه مییابد و به تالاری کوچک، که زیستگاه خفاشهاست، میرسد. سپس چاهی دیگر سر راه قرار دارد که با عبور از آن ابتدا به تالار چکیدهها میرسیم، سقف تالار چکیدهها پوشیده از چکندههایی شیری رنگ و موج دار است و در کف آن چند چکیده ستبر قرار دارند. در انتهای تالارِ چکیدهها دو دهانه چاه وجود دارد که هر دو به تالارهای مملو از آب غار راه دارند. با عبور از مقابل تالار چکیدهها مهمترین بخش غار، که به نام فرشته آب و باروری و تقوا در فرهنگ باستان ایران، «آناهیتا» نامیده شده است، میرسیم. تالار آناهیتا شامل سه بخش است:
1. بخش خشکی که با پرتگاهی به عمق 5 متر به لبه تقسیم آب میرسد؛
2. سمت چپ که گودال پُر از آب است و گودال آناهیتا نام دارد؛
3. تالار سمت راست که نهر آناهیتا از سمت راست آن خارج و وارد دهلیز و یا تالار سمت چپ میشود.
ویژگی
غار ترنگ در کوهی کنگلومرایی پدید آمده است که سنگ دانههای هم گونِ آن به سبب انحلال در آب اسیددار راه یافته به درون درزها و گسلها شکل گرفتهاند، بیشترین ماده تشکیل دهنده سنگها، نوعی ملات آهکی آبی رنگ است. غارسنگهای آن تماماً شیری رنگ اند و به نظر میرسد در محلی دیگر ساخته و به جاهای فعلی چسبانده شدهاند. وجود این غارسنگها نشان دهنده زایش غارسنگ بعد از زایش فضاهای اصلی غار است. از دیگر ویژگیهای غار این است که احتمالاً یکی از طولانیترین غارهای آبی ایران است که تا به حال مورد بازدید کوهنوردان ایرانی قرار نگرفته است. تقدیر غار ترنگ چنین بوده است که تا امروز نهر آناهیتا انتهای غار باشد، اما با بستن خروجی نهر به وسیله توریهای محکم فلزی و با استفاده از قایقهای مناسب و دیگر وسایل، بی تردید راه این غار آبی بزرگ بر روی همگان، به ویژه کوهنوردان، باز خواهد شد.