غار رود افشان، فیروزکوه
نام انگلیسی: Roodafshan Cave نام فارسی : غار رود افشان
|
موقعیت
غار رودافشان در استان تهران، به فاصله 103 کیلومتری شهر تهران، و 62 کیلومتری شهر فیروزکوه و در دامنه رو به روی روستای رودافشان واقع شده است. دهانه این غار در انتهای قیفی بسیار بزرگ قرار دارد.
معرفی
نگاه دهانه غار به سوی شمال است. رودخانه دائمی دُلی چای (پُر آّب رود) در ژرفای دره زیبایی، که غار در دامنه شرقی آن قرار گرفته، جاری است. این رود، آب دریاچه هَویر را، که حاصل ذوب برف چالهای بخش شمال شرقی رشته کوه قره داغ است، به رودخانه حَبله رود میبرد.
ساختمان
دهانه اصلی غار در ارتفاع 1915 متری از سطح دریاست. دهانه به شکل یک نیم بیضی به قطر بزرگ 60 متر و قطر کوچک 10 متر است. بعد از دهانه تالار بزرگ قرار دارد، که تا ابتدای دیوار سنگ چینِ باستانی غار 140 متر، عرض آن 95 متر، و ارتفاع آن 40 متر است. در شیب بخش پایین کف تالار بزرگ تعدادی سکوی دست ساز قرار دارد که نشان میدهند زمانی انسانها در این غار زندگی میکردهاند. پس از دیوار سنگ چین تالار بزرگ، سه راه وجود دارد. یک راه به دالان و دهلیز جنوبی ختم میشود و راه دیگر به دالانی منتهی به دروازه غربی تالار چکیدههای مخروطی خوشه انگوری است. این بخش از غار با داشتن چکیدههای مخروطی و چکندههای گل کلمی رنگارنگ از زیباترین تالارهای غار است و تعدادی دخمه و دالان کم عمق و پوشیده از غارسنگ در اطراف آن وجود دارد. از این بخش و به سوی جنوب وارد دالان بزرگ میشویم. پس از طی 70 متر از ابتدای دالان به پای معبد آناهیتا میرسیم. برای ورود به درون معبد به سنگ نوردی در مسیری 3 متری نیاز داریم. معبد آناهیتا دخمهای بسیار زیباست. کف آن گودال آبی است که از چشمهای با آبدهی کم، منشأ میگیرد. ستونی که در مرکز گودال آب قرار دارد و غارسنگهای دیگر این دخمه زیبایی بی مانندی به آن دادهاند. عمیقترین نقطه غار در 15 متری گذرگاه آناهیتا به سوی انتهای غار قرار گرفته است. از این مکان تا انتهای غار در گذشته ریزش کرده است و برای رسیدن به انتهای غار باید از روی این سنگها بگذریم.
ویژگی
غار رودافشان چند چهره گوناگون دارد. تالار بزرگ فاقد گسل اصلی و سقف آن صاف و بدون هر نوع چکنده است. به نظر میرسد در گذشته دور شاخهای از رود دُلی چای پیش از جای گرفتن در بستر کنونی وارد درزهای آهکی غار شده و با ایجاد خوردگی در مسیر خود این تالار بسیار بزرگ را ساخته است. دالان بزرگ، فعالترین بخش غار است. در مسیر آن چکنده، چکیده، آبشار سنگ، و ستونهایی زایش یافته که مانند غارسنگهای غار کهک هستند.مجموع مسیرهای اندازه گیری شده در نقشههای غار برابر 1637 متر است. در حال حاضر با برق کشی و نورپردازی در گوشه و کنار غار، رودافشان تبدیل به یک غار گردش گری و بسیار دیدنی شده است.