غار چاه دریا، زرند

نام انگلیسی:  Chah Darya Cave   

نام فارسی :  غار چاه دریا 

 

 

موقعیت جغرافیایی  

موقعیت

در مسیر رفسنجان- زرند در استان کرمان (روستا/شهر) داوران قرار دارد. چاه دریا به فاصله 15 کیلومتر از داوران و در غرب آن قرار گرفته است.

معرفی

چاه در بیابانی مسطح و وسیع، که پوشیده از کانی​های فرسایشی است، به فضای بیرون دهان باز کرده است. در مسیر رفتن به چاه و حدود 15 کیلومتری داوران منطقه​ای قرار دارد که نزدیک به 20 کیلومتر مربع وسعت دارد و پوشیده از گنبدهای رسی، ماسه​ای است. این برجستگی​های نسبتاً همانند، که ارتفاع آن​ها تقریباً برابر است، یادآور کلوت​های کویر لوت اند. با این تفاوت که کلوت​ها با حجم زاویه دار زایش یافته​اند، اما این گنبدها شکل و ارتفاع همسان دارند و احتمالاً کلیدی برای رازگشایی چگونگی زایش چاه دریا هستند.

ساختمان

چاه از دو فضای قیف مانند چسبیده به هم تشکیل شده است. قطر دهانه قیف بالایی حدود 60 متر و قطر پایین آن حدود 30 متر است. فاصله دو قاعده بین این مخروط ناقص حدود 12 متر است. قطر قاعده بالایی قیف دوم، که مخروطی ناقص است، حدود 30 متر و قطر قاعده پایینی آن، که هم سطح آب است، به حدود 100 متر می​رسد. فاصله دهانه بالایی تا سطح آب حدود 130 متر است. بخش​های بالایی چاه تا حدود 20 متر مانده به آب از لایه​های رُس و کنگلومرا و سپس کانی​های آهکی تشکیل شده​اند. وجود گازهای کربن دی اکسید و هیدروژن سولفورِ حاصل از فعالیت گسل درونی منطقه، از یک طرف و نفوذ آب​های فرورو حاصل از بارندگی از طرف دیگر و آمیختگی این​ها با هم و سپس خروج آب​های اسیدی درونی بر اثر فشار بخار و گازهای منطقه گسلی از طریق درزها و خرده گسل​های رویی سبب آهک خوری مسیر و زایش این فضای عظیم شده است. دهانه چاه در گذشته به شکل امروزی نبوده است و در امتداد شیب منفی مخروط ناقص پایین​تر پدید آمده و احتمالاً قطری حدود 4 متر داشته است. به طوری که اهالی منطقه می​توانستند جلو دهانه آن بایستند و آب درون آن را نظاره کنند و حتی عمق آب را اندازه بگیرند. نام دریا که بر چاه نهاده شده در ارتباط با همین نظاره​ها و اندازه گیری​ها صورت گرفته است. دلیل دیگر تنگ بودن دهانه، اندازه گیری و ساختن مادرچاه قنات قدیمی روستای احمدآباد است که سپس سطح آب اُفت کرده و قنات خشکیده است، کانال قنات فوق از درون چاه قابل مشاهده است. دهانه قیف مانند فعلی بر اثر عوامل فرسایش و ریزش آوار پدید آمده است. در حال حاضر مشاهده آب در انتهای چاه ممکن نیست. چاه در سال 1354، 100 متر عمق فضایی و 85 متر عمق آبی داشت که با توجه به بهره برداری بی رویه از سفره​های آب منطقه باید دچار افتی برابر با 30 متر شده باشد. آنچه به این چاه، علاوه بر ارزشی که به عنوان یک پدیده دارد، ویژگی خاص می​بخشد، اندازه سنجی نوسان سطح ایستابی سفره​های آب منطقه از طریق نوسان سطح ایستابی چاه دریاست. که با پایین رفتن سطح ایستابی چاه می​توانیم به افت سطح آب سفره​های آب منطقه پی ببریم.

توصیه

از آن جا که چاه دریا یک پدیده طبیعت ساخته منحصر به فرد و یک سرمایه ملی است، مسئولان منطقه باید به ره ترتیب ممکن جلو فرسایش و ریزش دهانه چاه را بگیرند و این پدیده را برای نسل​های آینده این میهن حفظ کنند. دیگر آن که پایین رفتن سطح ایستابی در چاه​هایی نظیر چاه دریا، عاملی برای ریزش و نابودی کل چاه در بلند مدت است، بنابراین علاوه بر تعدیل بهره برداری از سفره​های آب منطقه، مسئولان باید موتور آب هم جوار چاه دریا را، که مستقیماً آب دریا را می​مکد، ببندند و بهره برداری از آن را تعطیل کنند .

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.