منطقه حفاظت شده ماله گاله، فارس
نام انگلیسی : Male Gale protected area نام فارسی : منطقه حفاظت شده ماله گاله
|
منطقه حفاظت شده ماله گاله در موقعیت جغرافیایی N2922 E5215 در استان فارس واقع است. منطقه حفاظت شده ماله گاله در غرب استان فارس و در شرق منطقه حفاظت شده ارژن و پریشان قرار دارد این منطقه به لحاظ غنای پوشش گیاهی و جنگلی به عنوان منطقه حفاظت شده جنگلی تحت مدیریت قرار گرفته است گونه های غالب ان بلوط و بنه بوده و این منطقه اخرین حد رویش جامعه بلوط در زاگرس می باشد وسعت این منطقه حدود 52096 هکتار بوده و دارای اب و هوای نیمه خشک سرد در مناطق پست و نیمه خشک مرطوب در ارتفاعات می باشد میزان بارندگی سالیانه ان بین 350-380 میلی متر بوده ارتفاعات این منطقه با اولین بارش برف سفید پوش می شود و گاهی اوقات این برف ها تا ماه خرداد و تیر ماه سال بعد بر جای می ماند.
تاریخچه حفاظت منطقه
از سال 1378 با مصوبه شورای عالی حفاظت از محیط زیست منطقه ماله گاله به عنوان منطقه حفاظت شده ی جنگلی تعیین و اعلام گردید.
گونه های جانوری:
خرس قهوه ای- گرگ- روباه- تشی- گراز- شغال- کبک- تیهو و انواع پرندگان شکاری.
گونه های گیاهی :
بلوط- بادام وحشی- بنه- کیالک- ارژن- شن- دافنه- ارس- تنگرس –گون- جاشیر و لاله ی واژگون گونه های گیاهی بارز این منطقه می باشند.
تنوع و تراکم جنگل های منطقه به همراه چشمه ساران متعددی که در منطقه وجود دارند این منطقه را به یکی از محل های مناسب برای کذراندن اوقات فراغت اهالی شیراز تبدیل نموده است چشمه های تنگ سرخی چشمه سر بهاره چشمه چاه حسنی رودخانه های جره و قره اغاج از منابع ابی این منطقه به شمار می روند . رویش لاله های واژگون در فصل بهار جذابیت های این منطقه زیبا را دو چندان می کند .امامزاده پیر غیب امامزاده محمد و قبرستان قدیمی از جاذبه های تاریخی و مذهبی منطقه به شما می رود.
گیاهان مرتعی از قبیل خارشتر،شیرین بیان،درمنه،گون و گرامینه را دارا میباشدپستانداران منطقه ، کل و بز،خرس قهوهای،سمور،گرگ،روباه،شغال ،کفتار و خرگوش هستند و پرندگان منطقه شامل کبک ، تیهو، کبوتر، فاخته، خروس کولی،
جاذبه های اکوتوریستی
امام زاده پیر غیب: روایت می شود که از نوادگان امام رضا(ع) می باشد که به همراه خواهرخود امام زاده پیربانودرزمان حمله خلفای عباسی به این منطقه پناه آورده اند وسپس غیب شده اند.
قبرستان های قدیمی که قدمت آنها حدودا به 300 تا400 سال قبل می رسد.
امام زاده محمد:
روایت می کنند که این فرد دراین محل آتشی روشن نموده وبعد از یکسال که به همان محل مراجعه می نماید آتش کماکان روشن بوده است. بر این اساس موجب اعتقادات مذهبی مردم شده که هرساله صدها نفر به این محل مراجعه می کنند .
وضعیت عمومی اقتصادی اجتماعی
درون منطقه و حاشیه آن روستاهای متعددی وجود دارد که شغل اصلی مردم آن دامداری و کشاورزی است. متاسفانه محدودیت مراتع و اراضی کشاورزی باعث تعرض آنها به مراتع و تصرف اراضی ملی گردیده است و برخی نیز اقدام به قطع درختان بلوط و ذغال گیری می نمایند. بخش شرقی و شمال شرقی منطقه مسیر کوچ عشایر می باشد. همچنین به دلیل نزدیکی منطقه به شهر شیراز بخشی از اراضی آن با عنوان باغ شهری واگذار گردیده است که اوقاف ادعای مالکیت آن را دارد.