منطقه شکار ممنوع کوه بزرگی، انارک
نام انگلیسی: Kouh Bozorgi hunting prohibited region نام فارسی : منطقه شکار ممنوع کوه بزرگی
|
موقعیت منطقه شکار ممنوع بزرگی : 85 کیلومتری شمال نایین و 30کیلومتری شمال غرب انارک وسعت منطقه : 225000 هکتار . محدوده جغرافیایی منطقه: ما بین طول جغرافیایی 53 درجه و 06 دقیقه تا 53 درجه و 46 دقیقه شرقی و عرض جغرافیایی 33 درجه و 23 دقیقه تا 33 درجه و 57 دقیقه شمالی . این منطقه از بهترین زیستگاههای کشور در زمینه نگهداری و زاد آوری گونه هایی شاخص مانند هوبره ،زاغ بور و جبیر ، شاه روباه و گربه سانانی مثل گربه شنی ، کاراکال و گربه وحشی است . نقش ویژه و حساس منطقه بعنوان پل ارتباطی زیستگاههای یوزپلنگ آسیایی در فلات مرکزی ایران بطوریکه این منطقه کریدور اساسی پناهگاه حیات وحش عباس اباد و پارک ملی سیاهکوه با پارک ملی کویر مرکزی ایران از طریق ارتفاعات بند انارک و معلی در شرق و منطقه شکار ممنوع خارو و بل العظیم و کوههای یخاب در غرب می باشد. برخورداری از مناطق بسیار متنوع و حمایت کننده پیرامونی این شرایط از امتیازات مهم منطقه محسوب می شود بطوریکه در چهار اطراف این منطقه زیستگاههای بسیار غنی و بکر مانند ارتفاعات بند انارک و دق سرخ در جنوب،بل العظیم در غرب ، و تاغزارهای ریگ جن در شمال و دشت چاه خربزه و معلی در غرب است . قابلیت کنترل ،حفاظت و نگهداری منطقه با انرژی و هزینه کم از ویژگیهای بارز منطقه بوده و بطوریکه که اگر از مرزها جنوبی منطقه حفاظت شود حفاظت مرزهای دیگر به سهولت قابل انجام است.
وجود ظرفیتهای سرشار اکوتوریسم برای توسعه صنعت گردشگری و ارتقای شاخصهای اقتصادی و اشتغالزایی جوامع محلی . – وجود ظرفیتهای عالی و شرایط طبیعی برای اجرای طرحهای تکثیر گونه های شاخص و مهمی مانند هوبره ، آهو ،گورخر و جبیر بصورت طبیعی و یا نیمه طبیعی و جذب سرمایه گذاریهای کلان زیست محیطی و تقویت شاخصهای اقتصادی – اجتماعی – وجود بستر و ظرفیتهای متنوع برای انجام تحقیقات و پژوهشهای پایه اکولوژیک. – همسایگی و پیوستگی منطقه با اکوسیستمهای های غنی و بکر پیرامونی از جمله مجموعه عظیم ریگ و تاغزار جن و منطقه شکار ممنوع خارو اردستان ، – ارتفاعات پهناور بند انارک و ارتفاعات معلی که این موضوع نیز به لحاظ ارتباط جمعیت های وحوش ، تبادل ژنتیکی و برطرف شدن نیازهای زیستی مطابق با شرایط متغیرمحیطی از معیارهای وامتیازات کم نظیر و ارزشمند حفاظتی و طبیعی منطقه به شمار می رود . این منطقه همچنین بعنوان یک سپر طبیعی از توسعه و پیشروی کویر مرکزی جلوگیری می نماید.
حدود اربعه منطقه بزرگی
شمال: از خط الراس کوه دم شرقی به سمت دق زیر دم ودر امتداد خط فرضی و در جهت جنوب شرق تا خط الراس کپه ماسه ای حلوانی
شرق : از خط الراس کپه ماسه ای حلوانی در امتدادخط فرضی تا مزرعه علم صدر آباد واز آنجا در امتداد جاده جیپ رو تا چاه شور پایین
جنوب : از چاه شور پایین در امتداد جاده خاکی تا حوض حاج لطفی و سپس مزرعه عشین و در ادامه جاده خاکی طالمسی تا سه راه مزرعه سید طالب و در امتداد رودخانه چاه پنیر تا تلاقی با جاده دق سرخ -بزرگی
غرب : از نقطه تلاقی رودخانه چاه پنیر با جاده دق سرخ – بزرگی و در امتدادجاده جیپ رو تا چاه قلی ودر ادامه به سمت شمال تا سینه گور قبرها و درادامه تا خط الراس کوه تنوره وپس از آن در امتداد خط فرضی تا خط الراس کوه دم شرقی (ادامه مطلب )
نام ارتفاعات و زیستگاههای اصلی منطقه : مرزهای منطقه ، زیستگاهها و کوههای ملا هادی ،زیتا ،باباخالد ، بندسیاه ، بزرگی ، سرخشاد ، دوزخ دره ، کلوت قندهاریها ، کلوت چاه سنجد ، کوه قبله ، کوه دم شرقی ، قله تنوره ، کلوت ریز آب مریم ، چاه پنیر ، و دشتها و تاغزارهای پیرامونی از جمله دق سرخ را در بر می گیرد. دامنه ارتفاعی در سطح منطقه بزرگی ما بین 2041 تا 955 متغییر است. وضعیت توپوگرافی: 41 درصد کوهستانی و تپه ماهوری، 43 درصد دشتی،12درصد تاغزار و تپه ماسه ای، 4درصد اراضی سیلابی . در این میان کوههای بزرگی ، زینا ، باباخالد ،قبله ، و دم شرقی چشم انداز کاملاً صخره ای با پرتگاههای متعدد دارد.