چرا سراب پدید می آید؟
اغلب در جادههای آسفالته مستقیم یا در بیابانها ، منظره آب یا برکهای دیده میشود، که وقتی بسوی آن حرکت میکنیم، آن هم با همان سرعت و در همان جهت پیش میرود، یا وقتی نزدیکش میشویم، از نظر محو میگردد. این منظره سراب است. سراب یک فریب طبیعت است که در شرایط معین جوی چشم ما را دچار خطای دید میکند.
چرا سراب پدید می آید؟
اصل و ریشه این پدیده را باید در شیوه حرکت نور در محیطهای مختلف و به تبع آن پدیده شکست و انکسار نور بررسی کرد. پرتوهای نور در عبور از محیطهایی با غلظتهای متفاوت تغییر جهت داده و به عبارتی میشکنند، مثل عبور نور از هوا به آب و یا از هوای گرمتر به هوای سردتر و علت هم به تغییر سرعت نور در محیطهای متفاوت بر میگردد.
در روزهای گرم ، پرتوهای خورشید که به سطح زمین میرسند، آن را گرم میکنند. لایههای هوایی که نزدیک سطح زمین قرار دارند، نسبت به لایههای بالایی ، گرمتر و در نتیجه رقیقتر میشوند. حال پرتوهای خورشید برای رسیدن به سطح زمین باید از محیط غلیظ وارد محیط رقیق شوند، لذا پرتوهای شکست مربوط به آنها از خط عمود دورتر میشوند. زمانی که پرتوهای تابشی خورشید به زاویه حد میرسند. دیگر وارد لایه رقیق نخواهند شد. در نتیجه بازتابش داخلی کلی رخ داده و این پرتوها به سمت بالا بر میگردند.
پرتوهای بازتابی ضمن برخورد با ذرات هوا ، رنگ آبی را بیش از سایر رنگها پراکنده کرده و موجب میشوند، که ناظر رنگ آبی را روی سطح زمین ببیند. و تصور کند که آنجا برکهای وجود دارد. به بیان سادهتر لایه هوا مانند آینه عمل کرده و آسمان را در خود منعکس میکند و آن را به شکل برکه آبی در برابر دیدگان ما هویدا میسازد. در این هنگام است که با یک سراب روبرو میشویم. در زمینهایی که بطرف بالا شیب دارند، پرتوهای بازتابی بیشتری به ما میرسد و احتمال رؤیت سراب افزایش مییابد.
نظرات بسته شده است.