کلیسای گئورگ مقدس (جرجیس مقدس)، اصفهان
کلیسای گئورگ، یا کلیسای جرجیس مقدس (Saint George)، کلیسای کوچکی در شهر اصفهان است. در بعضی از تارنماها نام کلیسا «گورک» ذکرشدهاست که احتمالاً به دلیل تفاوت در تلفظ نام در گویش محلی است. سنگهای زیربنای این کلیسا از از یک کلیسای قدیمی در ارمنستان به اصفهان آوردهشدهاند.
این کلیسا در خیابان حکیم نظامی، بین چهارراه حکیم نظامی و پل فلزی، در محله میدان کوچک جلفای اصفهان واقع است. به اعتبار نوشته های روی سنگهای قسمت جنوبی محراب، این کلیسا در سال 1611 میلادی توسط خواجه نظر یا خواجه بزرگ بنا شده است. پلان کلیسا مستطیلی شکل و شرقی غربی میباشد که دارای سبک معماری ارمنی ولی از نظر بنای کلیسا اقتباسی از معماری ایرانی است. سقف آن بر قوسهایی که بر ستونهای پهن متصل به دیوارهای داخلی قرار دارند تکیه کرده که این ستونها فضای داخلی کلیسا را به سه بخش مرتبط به هم تقسیم نموده است که بخش شرقی محراب کلیسا را تشکیل میدهد. کلیسا دارای سه گنبد در اندازه های متفاوت و نورگیرهایی بر آنها میباشد. در سمت غرب بنا برج ناقوسخانه گنبدی که در سالهای 1920 میلادی بنا شده قرار دارد.
مصالح بکار رفته خشت و آجر میباشد و دیوارهای داخلی آن با گچ پوشانده شده و در بعضی نقاط بخصوص محراب دارای نقاشیهای دیواری است. کلیسا دارای دو ورودی در قسمتهای غربی و شمالی است که ورودی غربی به یک تالار کوتاه ستوندار و از انجا به حیاط کلیسا باز میشود ولی ورودی شمالی به داخل اطاقی باز میشود که در آن تعدادی سنگهای بزرگ نگهداری میشوند . این سنگها به دستور شاه عباس از بنای کلیسای اجمیادزین مقدس (ارمنستان ) جدا شده و به این مکان آورده شده اند که به همین دلیل نیز این مکان قرنها بصورت زیارتگاهی برای ارامنه در آمده است . بعلت وجود این سنگها در کلیسای گئورگ مقدس این کلیسا گاهی اجمیازین مقدس نیز نامیده شده است . در گذشته محراب دارای صلیب چوبی بسیار زیبایی بوده است که بعلت ارزش تاریخی آن در حال حاضر در موزه وانک نگهداری میشود. در سال 1954 میلادی اقدام به مرمت کلیسا شده است که در این رابطه در نزدیکی ورودی شمالی صحن کلیسا نوشته ای قرار داده شده است . همچنین در مورد علت پوشاندن قسمتی از محراب با یک ورق نقره که در سال 1962 میلادی انجام شده است نیز نوشته ای موجود است.
در اسفند ماه سال ۱۳۸۰ آتشسوزی در اطاقک ورودی کلیسا که محل روشن کردن شمع است رخ داد که باعث نابودشدن درهای تارومی و آثار هنری شد ولی به ساختمان کلیسا آسیبی نرسید.