آبشار تنگ بستانک، سپیدان
نام آبشار: آبشار تنگ بستانک، سپیدان
|
آبشار تنگ بستانک سپیدان در موقعیت جغرافیایی E5209 N3019 در استان فارس واقع است. بهشت گمشده نام منطقهای خوش آب و هوا و سرسبز در شهرستان مرودشت و کامفیروز است. نام اصلی این مکان تنگ بستانک بوده است که اکنون به بهشت گم شده مشهور شده است. میانگین ارتفاعی ان بین 1700_3700 متر می باشد تنگ بستانک درگذشته بیشتر شهرت محلی داشت و منطقه ییلاقی بخش های کامفیروز و بیضا محسوب می گردد. آبشار این دره در انتهای آن و به صورت دوپله ای به پایین می ریزد. مسیر تنگه در دامنه های کوه کر، پوشیده از درختان بلوط و بادام کوهی است که در کنار چشمه های جاری برکوه، روییده اند. در مسیر رودخانه نیز گیاهان آبزی و درختان بلند خودنمایی می کنند.
مسیر دسترسی به تنگ بستانک از میان روستاهای بیضا و کامفیروز و کوچه باغ ها مزارع و باغات اولین جاذبه ای است که گردشگران درسفر به بهشت گمشده تجربه می کنند منظره بدیع دریاچه سد درودزن در مسیر جاده جنگل های انبوه بلوط معماری روستا های منطقه در کنار مزارع وسیع و شالیزارها ی سر سبز تا ورودی بهشت گمشده انسان را مشایعت می کند از این نقطه کوچه باغی نسبتا وسیع و رویایی در پیچ و تاب رودخانه ای زیبا تا محل ابشار تنگ بستانک ادامه می یابد اینجاست که انبو هی از جنگل چنار در تنگه ای نه چندان باریک به همراه پیچ و تاب روسوباتی از جنس اهک یکی از شگفت انگیز ترین چهره های طبیعت را به نمایش می گذارد به راستی که بهشت چنین جایی باید باشد امتداد این مسیر پیاده رو از بستر رودخانه تا روستایی بکر در نقطه ا ی دور از ذهن زیبایی و جذابیت این منطقه را تکمیل میکند. موقعیت جغرافیایی تنگ بستانک در مجمو عه شبکه گردشگری محور شمال و شمال غرب و امکان ارتباط جاده ای ان با یاد مان های تاریخی تخت جمشید نقش رستم و پاسارگاد از یک طرف و چشم انداز های طبیعی ابشار مارگون و تنگ براق از طرف دیگر اهمیت ویژه ای را برای این مجموعه از بعد توسعه اکو توریسم ایجاد می کند.
در حال حاضر در حدود 6 ماه از سال در فصول بهار و تابستان منطقه مورد استفاده بازدیدکنندگان قرار میگیرد و در چهار ماه اردیبهشت، خرداد، تیر، مرداد بیشترین بازدیدکنندگان به منطقه مراجعه میکنند . تنگ بستانگ منطقه ای است عمدتا کوهستانی با پوششی جنگلی اقلیم منطقه ایرانی تورانی بوده و دارای تابستانهایی خشک و زمستان هایی سرد بوده است با ریزش برف و یخبندان می باشد میانگین درجه حرارت بین 1416 درجه و متوسط بارندگی 42/479 میلی متر می باشد. مسیر دسترسی به تنگ بستانک از میان روستاهای بیضا و کامفیروز و کوچه باغ ها مزارع و باغات اولین جاذبه ای است که گردشگران درسفر به بهشت گمشده تجربه می کنند منظره بدیع دریاچه سد درودزن در مسیر جاده جنگل های انبوه بلوط معماری روستا های منطقه در کنار مزارع وسیع و شالیزارها ی سر سبز تا ورودی بهشت گمشده انسان را مشایعت می کند از این نقطه کوچه باغی نسبتا وسیع و رویایی در پیچ و تاب رودخانه ای زیبا تا محل ابشار تنگ بستانک ادامه می یابد اینجاست که انبو هی از جنگل چنار در تنگه ای نه چندان باریک به همراه پیچ و تاب روسوباتی از جنس اهک یکی از شگفت انگیز ترین چهره های طبیعت را به نمایش می گذارد.
متداد این مسیر پیاده رو از بستر رودخانه تا روستایی بکر در نقطه ا ی دور از ذهن زیبایی و جذابیت این منطقه را تکمیل میکند. موقعیت جغرافیایی تنگ بستانک در مجمو عه شبکه گردشگری محور شمال و شمال غرب و امکان ارتباط جاده ای ان با یاد مان های تاریخی تخت جمشید نقش رستم و پاسارگاد از یک طرف و چشم انداز های طبیعی ابشار مارگون و تنگ براق از طرف دیگر اهمیت ویژه ای را برای این مجموعه از بعد توسعه اکو توریسم ایجاد می کند. اداره کل حفاظت محیط زیست فارس و سازمان ایرانگردی جهانگردی استان فارس ساماندهی زون گردشگری، تنگ بستانک را در دست اجرا دارند .هدف از اجرای این طرح فراهم آوردن امکانات گردشگری و کاهش تدریجی تهدیدهای ناشی از استفاده بی رویه گردشگری ازمنطقه است . از سال 1378 تا کنون با مصوبه شورای عالی حفاظت محیط زیست به عنوان منطقه حفاظت شده جنگلی تنگ بستانک یا بهشت گمشده شناخته می شود . ( اداره حفاظت محیط زیست استان فارس) در سفر استانی هیت دولت به استان فارس به عنوان منطقه نمونه بهشت گمشده تصویب و مطالعات امکانسنجی منطقه در سال 1388 به پایان رسید. منطقه مورد مطالعه در طرح جامع شهرستان به عنوان پهنه طبیعی گردشگری انتخاب شده است. در این طرح به پروژه بستر سازی و تجهیز جاذبه های گردشگری طبیعی و ایجاد بستر و گسترش استفاده ورزشی- تفریحی و از جاذبه ها احداث و تجهیز مراکز گردشگری طبیعی اشاره شده است.