ارگ حاجی آباد در شرق شهر بیرجند یکی از بناهای دوره قاجاریه است که دارای دو ساختمان مجزا و مستقل است و در فاصله سیمتری از یکدیگر قرار دارند. در این ارگ چهار باغ به نامهای باغ بزرگ، باغ نهالی، باغ زیرین و باغ طاقی وجود داشته که بعدها بر اثر بیآبی از میان رفتهاند.
یکی از ساختمانها که بزرگتر از دیگری است در دو طبقه بنا شده و شامل چند دالان، سرسرا و اتاقهایی جهت پذیرایی و نشمین بوده است.
در حاشیه دیوارهای بعضی ازاتاقها مقرنس کار و گچبریهای زیبایی دیده میشود. نحوه قرارگیری اتاقهای کوچک و اتاقهای بزرگ در طبقه اول بنا به صورت قرینه است. بطوری که اتاق نشمین جبهه ساخته شده و ورود به این طبقه از طریق یک دالان صورت میگرفته و راه پله در کناره شرقی بنا بوده، که در حال حاضر فقط آوار آن باقی مانده است.
بخش همکف بنا شامل دالانهای ورودی است که فضاهای داخل این بخش را با یک دیگر مرتبط
میکند. با وجودی که این بخش فاقد هر گونه تزیینات در داخل است ولی بدنه بیرونی آن با طاقنماهای متعدد زیبایی خاصیر به آن داده است. همچنین سقف این بخش دربعضی جاها گنبدی و در برخی جاها خنچه پوش است. این بخش احتمالاً محل زندگی خدمتکارها و استراحت گاه نگهبانهای ارگ بوده است. ساختمان کوچکتر در جبهه شمال غربی ارگ قرار دارد و شامل چند اتاق است که به وسیله راهروها و دالانهایی با یکدیگر مرتبط میشوند و هیچگونه تزیینی در آن دیده نمیشود. ارگ حاجی آباد که امروزه متروک گردیده است زمانی از رونق و آبادانی برخوردار بوده و به عنوان استراحت گاه حاکمان وقت منطقه مورد استفاده قرار میگرفته است.