تنگ تکاب، بهبهان
نام فارسی: تنگ تکاب نام انگلیسی: Takab canyon
|
تنگ تکاب در موقعیت جغرافیایی N304053 E502132 در استان خوزستان واقع است. تنگ تکاب معبر کوهستانی جاده قدیمی بین النهرین به استخر و جاده دوره اسلامی خوزستان به فارس بوده است. طول تنگه در حدود 5 کیلومتر است و رودخانه مارون از میان آن جریان دارد. تنگ تکاب دارای دو مدخل است. مدخل شرقی آن را سد مارون اشغال کرده است و عملا تنگه را مسدود کرده است. در سمت شمال تنگه ارتفاعات کوه بدیل قرار دارد و در سمت جنوب آن ارتفاعات خائیز گسترده شده است. این تنگه از نظر تاریخی بسیار پراهمیت است. نبرد سپاه ایران به فرماندهی آریوبرزن و سپاه اسکندر مقدونی در این تنگه اتفاق افتاده است.
این منطقه را آریوبرزن با 25 هزار سپاهی اشغال کرد. به دستور وی در این تنگ دیواری ساخته شد. وقتی که مقدونی ها پیش آمده به جایی رسیدند که موافق مقصود آریو بود، پارسی ها سنگ های بزرگ از بالای کوه به زیر غلطانیدند. این حمله باعث شکست اسکندر و عقب نشینی نیروهای وی شد. پس از این شکست اسکندر سپاهیان آریو را محاصره کرد و وی در نبردی دیگر در این منطقه کشته شد. آثار یک دخمه و مقبره هخامنشی در روستای حسین آباد کوپن وجود دارد که احتمالاً آرامگاه آریو برزن است.
از دیگر آثار تاریخی این منطقه بقایای تاریخی ارجان در اطراف روستای تنگ تکاب و حاشیه رودخانه مارون قرار است. به فاصله کمی از مدخل تنگ دو کتیبه تاریخی به خط نستعلیق ساده بر روی سنگ نقر شده است. همچنین قلعه ارجان بر بالای کوهی سنگلاخی در مرتفع ترین قسمت کوه ومتکی به تخته سنگ بزرگ ساخته شده است. روستای تنگ تکاب در داخل این تنگ واقع شده است. روستای تنگ تکاب از توابع بخش مرکزی شهرستان بهبهان، با مختصات جغرافیایی50 درجه و 21 دقیقه طول شرقی و30 درجه و 41 دقیقه عرض شمالی، در 22 کیلومتری شمال شرقی شهر بهبهان قرار دارد. این روستا از جنوب شرقی به کوه تنگ تنکاب و از شمال به روستای گیوه چرمی محدود میشود. رودخـانه مارون از یک کیلومتری غرب روستا عـبور مـیکند. روستای تنگ تکاب از سطح دریا 700 مترارتفاع دارد و آب و هوای آن در تابستان گرم و خشک و در سایر فصول معتدل است. دسترسی به این تنگ از طریق جاده کارخانه سیمان بهبهان و پس از آن جاده سد مارون و روستای تنگ تکاب امکانپذیر است. تنگ تکاب در فاصله 11 کیلومتری شرق بهبهان واقع است.
درود بر آریوبرزن و تمام بزرگان این مرز و بوم که قلبشان برای ایران عزیز می تپد.یکی از زیباترین کتابهایی که تا کنون خوانده ام سرگذشت آریو برزن سردار رشید هخامنشی است. اگر تمام سرداران لشکر داریوش سوم همانند آریو عمل کرده بودند شاید امروز وضعیت ما بگونه ای دیگر بود.زنده باد ایران و ایرانی
برای تنگه اریوبرزن دو کاندید هست. ابوالحیات کازرون و تنگ تکاب بهبهان چون اریوبرزن مدافع پایتخت بوده است، طبیعی است نه در خوزستان بلکه در فارس و تنگه ابوالحیات با سپاهیان اسکندر در گیر شده باشد.
روستای تنگ تکاب منطقه بسیار زیبا و با اب و هوای دلنشین می باشد در داخل این تنگ روستایی های تاریخی نیز وجود دارد که در حال حاضر سکنه بسیار کمی در ان زندگی می نمایند. در دیواره های تنگ نیز چشمه هایی وجود دارد که توسط مردم روستاها استفاده می شود جاده سد مارون و جاده روستاها از هم تفکیک شده است. از نظر زمین شناسی نیز تنگ تکاب در طاقدیس خاییز و در رسوبات اسماری واقع است که در بعضی از قسمت های ان رسوبات سایر سازند ها نظیر سازند پابده و سازند گورپی نیز وجود دارد.
درود بر اریو برزن و یاران دلیرش