دریاچه بختگان

 

نام انگلیسی :  Bakhtegan wetland    

نام فارسی :  دریاچه بختگان 

 

موقعیت جغرافیایی

دریاچه بختگان در موقعیت جغرافیایی N3918 E5404 در استان فارس واقع است. دریاچه‎ های بختگان و طشک دو فرونشست میان‎کوهی هستند که ارتفاع آنها از سطح دریای آزاد حدود 1558 متر است. دریاچه بختگان که در باختر نیریز قرار داردو به صورت یک فروافتادگی کشیده به طول تقریبی 70 تا 100 کیلومتر است که روند شمال باختر – جنوب خاور دارد و سطح زیر پوشش آن حدود 2000 کیلومترمربع است. سواحل این دریاچه با رسوبات سفیدرنگ تبخیری پوشیده شده‎اند ولی در سواحل نزدیک به سنگ‎های افیولیتی، رنگ تیره‎تر است. دریاچه طَشک با وسعت تقریبی 800 کیلومترمربع در شمال باختری دریاچه بختگان و 160 کیلومتری خاور شیراز قرار دارد. تنها راه ارتباطی این دو دریاچه، از طریق دلتای رودکُر است که بخشی از آن به دریاچه بختگان و بخش دیگر به دریاچه طشک می‎ریزد. تعدادی جزیره و شبه جزیره کوچک و بزرگ از جنس رادیولاریت، سنگ‎های پلاژیک و آهک‎های سروک در این دو دریاچه وجود دارند که مهم‎ترین آنها جزایر نرگس و گنبان (در دریاچه طشک) و جزیره مناک در دریاچه بختگان است که مساحت آنها، تابع شرایط بارندگی سالانه است. بلندترین نقطه جزیره گنبان 1734 متر از سطح دریا است که از سطح دریاچه حدود 185 متر بلندتر است. دریاچه طشک ژرفایی کمتر از بختگان دارد و در فصول خشک، ارتباط آن با بختگان قطع می‎شود.

 


هم اکنون میزان ورودی آب رودخانه کُر به دریاچه بختگان بسیار اندک و حتی گاهی به صفر می‌رسد (مقداری از آب کُر در گذشته به دلیل ساختن سد «درود زن» کم شده است)، در نتیجه ورودی آب دریاچه تنها محدود به سیلاب‌های منطقه (آباده طشک،شهرستان بختگان، خیر، نی ریز ، خرامه و ارسنجان) می باشد.
تأمین کننده اصلی آب این دو دریاچه، «رودکُر» است که از کوه‎های برآفتاب و موسی‎خانی، در 50 کیلومتری جنوب باختری ده‎بید سرچشمه می‎گیرد و در شمال باختری مرودشت، پس از یکی شدن با رود شادکان (شادکام)، و عبور از دشت مرودشت به دریاچه‎ها می‎ریزد. از طریق چشمه سارها که از سنگ‎آهک‎ها و دولومیت‎های پیرامون دریاچه سرچشمه می‎گیرند نیز مقدار قابل توجهی آب وارد دریاچه‎ها می‎شود.

ترکیب شیمیایی آب دو دریاچه از نوع کلریدسدیم، کلریدمنیزیم، سولفات سدیم (4SO 2Na 2MgCl، (NaCl می‎باشد.

 

پوشش گیاهی

زمین های ورودی رود کر به دلیل داشتن آب شیرین، پوشیده از نیزار و درخت گز است. در شمال و ارتفاعات پیرامون دریاچه ها، درختان پسته وحشی و بادام کوهی به وفور یافت می شود. در دشت ها و دامنه های مجاور دریاچه، باغداری و کشاورزی رایج است و باغ های فراوان انجیر، انار و انگور وجود دارد. علاوه بر این ها، انواع دیاتومه ها و جلبک ها، انواع گیاهان شور پسند گز و نی، تنگس، قیچ، آویشن، کاکوتی، باریم گل نرگس، کیکم، زیره و باربجه دیده می شود.

 


گونه های جانوری

کل و بز، قوچ و میش، گربه وحشی، گرگ، پلنگ ایرانی، تشی، خارپشتف خرگوش، کفتار، شغال، روباه، لاک پشت، مار گوخری و در دشت ها آهو می باشد.
تالاب بختگان و طشک به دلیل موقعیت جغرافیایی علاوه بر داشتن پرندگان بومی، پذیرای انواع پرندگان مهاجر است. آبچلیک پا سرخ، آنقوت، آگرت، اردک، انواع غازها، انواع گنجشک سانان، بالابان، بلدرچین، بحری، پرستوی دریایی، پلیکان، تنجه، تیهو، دارکوب پری شاهرخ، دال، درنا، دلیچه، دم سرخ، جغد کوچک، چنگر، چلچله، چوب پا، حواصیل خاکستری، خروس کولی دم سفید، خوتکا، سارگپه پا بلند، سار، سنقر گندم، شاهین، انواع عقاب ها، قمری، کبک، کوکو، کبوتر، کلاغ کوهی نوک سرخ، لک لک و هوبره از جمله پرندگان موجود در این دریاچه هستند.
گونه آبزیان: ماهی کپور، میگوی آرتیما، سیاه ماهی.

 

 

 

 

۷ نظرات
  1. منصوردهقانی می‌گوید

    با سلام هرگاه که باران اندکی میبارد وچند میلی اب روی خاکهای شور دریاچه طشک وبختگان جلوه میکند مسولان خبر از ابگیری دریاچه بختگان با بوق وکرنا میدهند واین بعد از چند روز نباریدن دوباره همان است من نمیدانم ما تن کار کردن نداریم مثل اینکه ما اهل جایی دیگریم واین دریاچه ها از ان ما نیست چگونه است بعد از اینکه همه جا خشکید وبیابان شد میخواهیم چه بکنیم تا کی میشود کار نکرد مهمتر ازکشور که دیگر چیزی نیست وای از دست ما مردم

  2. مهدي مرادي می‌گوید

    چقدر دردناک که دیگه دریاچه ی وجود نداره…

  3. مریم ازتهران می‌گوید

    ای کاش اگاهی بیشتری نسبت به محیط زیست داشتیم واین چنین منابع خود را از دست نمی دادیم امیدوارم از این به بعد هشیارانه تر مواظب محیط زیست خود باشیم

  4. حامد می‌گوید

    مطالب تان جالب بود ولی ای کاس بختگان وجود داشت…

  5. علی محمد برزو می‌گوید

    مطالب مفید و ارزندهای نوشته اید . عکسها نیز بسیار گویای وضع دریاچه بوده وفنی میباشند . موفق باشید

  6. علی محمد برزو می‌گوید

    مطالب مفید و ارزندهای نوشته اید . عکسها نیز بسیار گویای وضع دریاچه بوده وفنی میباشند . موفق باشید

  7. رضا بهدادفرد می‌گوید

    با سلام و احترام. مطالب ارائه شده بسیار مفید و قابل توجه است. با تشکر

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.