سوله مار
نام علمی : Leptotyphlops macrorhynchus نام انگلیسی: long-nosed worm snake نام فارسی : سوله مار یا مار خاکی
|
مشخصات : رنگ و شکل ظاهری مانند مارهای کرمی شکل ، پوزه برجسته و به شکل قلاب ، پولک رسترال در قسمت خلفی متصل به چشم و پهنای آن بیش از یک سوم عرض سر ، چشم مانند نقطه ای سیاه و به اندازه نصف قطر پولک چشمی در زیر پولکهای شفاف ناحیه سر و بین اولین و دومین لب بالا ، لب بالا دارای دو پولک اولین پولک آن بین پولکهای بینی و چشمی و دومین پولک در قسمت خلفی چشم ، دارای دو پولک بینی بین پولک لب و رسترال و در دو طرف پولک مخرجی دارای دو زائده شاخی است .
گونه (Leptotyphlops hamulirostris Nikolsky, 1916) که فقط از ایرانشهر گزارش شده همانند گونه مشروحه قبلی است .
مرتنز (94: 1956) این گونه را مفصلاً شرح می دهد و از نمونه وتشاین (442: 1951) یاد نموده و اظهار می دارد که آیا این دو نمونه شبیه هم هستند یا گونههای متفاوتی می باشند . پوزه مار در هر گونه از نیمرخ به شکل قلاب است ولی در گونه لیپتوتیفلوپس ماکرورنیکوس سطح زیرین پولک رسترال مقعر و نسبت طول تمام مار به طول دم مار کمتر از 6/12 برابر در صورتی که در گونه لیپتوتیفلوپس هامولیرستریس سطح زیرین پولک رسترال محدب و نسبت طول تمام مار به طول دم مار بیش از 13 برابر می باشد . بدن این مارها در قسمت قدامی زرد کمرنگ ، سایر اندام به رنگ خاکستری روشن و یکنواخت .
حداکثر طول 25 سانتیمتر .
تغذیه از مورچهها ؛ زاد و ولد : تخمگذار .
زیستگاه : زیر خاکها ، تپه ماهورها .
انتشار جغرافیایی : گونه لیپتوتیفلوپس ماکرورنیکوس از غرب آفریقا تا ترکیه و از شرق تا شمال غربی هندوستان ، سودان – مصر – عربستان – عراق – ایران – پاکستان – هندوستان ؛ گونه لیپتوتیفلوپس هامولیروستریس فقط از ایران (استان سیستان و بلوچستان ) و آن هم از ایرانشهر گزارش شده است .
پراکندگی : استان خوزستان – کرمانشاهان – تهران – آذربایجان شرقی و غربی – مازندران – گلستان – قزوین – تهران
من روزی چنتاشو تو باغ میگیریم
کازرون فارس
سلام. من این مار رو در نزدیکی محلات جاده بزیجان دیدم و گرفتم می خوام آزادش کنم همون منطقه. فقط جهت اطلاع اعلام کردم.
این مار در اینجا در کوه های آبیک قزوینم هم هست