معرفی تالاب گمیشان
نام انگلیسی: Gomishan wetland نام فارسی : تالاب گمیشان
|
تالاب بین المللی گمیشان ٌ نوار نسبتا باریکی است که با جهت شمالی – جنوبی در امتداد سواحل شرقی دریای خزر قرار دارد . این تالاب تقریباً از دو کیلومتری شمال شهر گمیشان ( گمیش تپه ) آغاز شده و تا مرز ترکمنستان و فراسوی آن یعنی تا 8 کیلومتر در خاک ترکمنستان نیز ادامه پیدا می کند . بنا براین تالاب گمیشان از شمال با پایانه خروجی رودخانه بزرگ اترک( مصب ) و از جنوب با پایانه خروجی گرگان رود ( مصب گرگان رود) مرتبط است.
تالاب بین المللی گمیشان با مساحت 20 هزار هکتار و در برخی منابع 17700 هکتار و ارتفاع 27 متر پایین تر از سطح دریا های آزاد، در شهرستان ترکمن قرار دارد . شهرستان ترکمن یکی از یازده شهرستان استان گلستان است.
تالاب بین المللی گمیشان ، از نظر زمین ساختی در منطقه " پلایا " قرار داشته و به تعبیری دیگر جزو سواحل آبگیر محسوب می شود . از این روست که این تالاب را از نظر طبقه بندی تالاب های رامسر، جزو تالاب های " دریایی – ساحلی " است . این موقعیت نشان می دهد که تالاب گمیشان از یک طرف ( شرق) دریافت کننده خروجی سیلاب های اترک وآق قلا است و از طرف دیگر ( غرب ) متاثر از آب دریای خزر بویژه در دوره های افزایش و یا بالا آمدن آب دریا است و اینجاست که نقش مهم و طبیعی این تالاب یعنی کنترل سیلاب ها کاملاٌ نمایان می شود . شایان ذکر است مصب ها برای پرورش ماهیان بسیار حیاتی هستند . زیرا تداخل آب شور و شیرین اکوسیستم خاص پر ارزشی را برا ی پرورش آبزیان را ایجاد می کند.
تالاب بین المللی گمیشان جزو تالاب های دریایی – ساحلی که در سال1380 در فهرست تالاب های بین المللی رامسر قرارگرفت . شایان ذکر است بخشی از این تالاب به وسعت 14 هزار هکتار از سال 1376 به عنوان منطقه شکار ممنوع مدیریت می شده است . کانون دیده بانان زمین (فرشته موثق نژاد – نسرین دخت خطیبی – مینا محبوبی – طاهره ابوطالبی – صبور حبیبی ) در سال جاری دو بازدید در ماه های آبان و آذر از این تالاب داشت . حاصل این بازدید ها به همراه مطالعات جانبی دیگر درگزارش زیر ارائه شده است.