منطقه شکار ممنوع جزیره اسلامی
نام انگلیسی: Eslami island hunting prohibited region نام فارسی : منطقه شکار ممنوع جزیره اسلامی
|
جزیره اسلامی به عنوان بزرگترین جزیره از مجموع جزایر دریاچه ارومیه که پارک ملی و ذخیره گاه بیوسفر شناخته میشود محسوب شده که با داشتن هفت ابادی تنها منطقه مسکونی این مجموعه بوده که تحت تاثیر دخالتهای انشانی قرار گرفته است . این شبه جزیره با داشتن مناظر و چشم انداز های بدیع و کوهستانهای صخره ای مرتفع و خطوط ساحلی و همچنین پراکندگی درخت و درختچه های جنگلی در ارتفاعات و چشمه های متعدد و نزدیکی به شهرهای پر جمعیتی مانند تبریز و ارومیه دارای ارزش و استعداد خاصی میباشد .
موقعیت
جزیره اسلامی با 23000 هکتار وسعت در ضلع شرقی دریاچه ارومیه و 70 کیلومتری غرب تبریز قرار گرفته و بین N3743 تا N3756 و E4523 تا E4535 قرار دارد .
تاریخچه
جزیره اسلامی از سال 1351 تحت حفاظت و از سال 1365 به عنوان منطقه شکار ممنوع مدیریت میشود که احیاء حیات وحش موجود در جزیره اولین هدف حفاظت بوده است .
قابلیتهای توریستی و ارزشهای تاریخی و فرهنگی
جزیره اسلامی به دلیل واقع شدن در مسیر بزرگراه شهید کلانتری و نزدیکی به شهرهای تبریز و ارومیه و داشتن چشم اندازهای زیبا داری جاذبه های خاص توریستی بوده که شرایط مناسبی جهت اکوتوریسم و کوهنوردی و صخره نوردی و شنا و قایق سواری و … را فراهم نموده است . همچنین به علت داشتن ویژگیهای منحصر به فرد میتواند به عنوان پارک طبیعت مورد استفاده قرار گیرد .
از آثار تاریخی و دیدنی جزیره میتوان به قلعه هلاکو که در بالای ارتفاعات جزیره واقع شده اشاره کرد که منتسب به هلاکوخان مغول میباشد .
حیات وحش و زیستگاهها
از حیات وحش جزیره میتوان به گوشتخورانی مانند گرگ و روباه و شغال و سمور سنگی و از جوندگان به جرد ایرانی و از خزندگان میتوان به سوسمار و آکامای قفقازی و گرزه مار و مار پلنگی و مار آتشی اشاره کرد . پرندگان هم شامل کبک و کبوتر چای و عقاب طلائی بوده و از پرندگان مهاجر هم بلدرچین فاخته و باقرقره را میتوان نام برد . تعداد زیادی هم پرنده آبزی مانند اردک سرسبز و تک پهن و ارده ای و فیلوش و سر حنایی و آنقوت و تنجه و کشیم و از پرندگان شکاری مانند سنقر تالابی و سنقر گندم زار و دلیجه و بالابان نیز در منطقه دیده میشوند .
پوشش گیاهی
پوشش درختی و درختچه ای منطقه ارس و بادام کوهی و بنه و زالزالک و نسترن و انجیر و آلو و توت وحشی و داغداغان و … و پوشش علفی جزیره شامل 79 گونه و اغلب از گونه های گندمیان و کاسنیان و نخودیان و میخک میباشد .
مدیریت
این منطقه زیر نظر شهرستان اسکو توسط سر محیط بانی سرای و محیط بانی گمیچی تحت عنوان منطقه شکار ممنوع اداره و مدیریت میشود .