چاه غار پراو، کرمانشاه

نام انگلیسی:  Parav Cave   

نام فارسی :  چاه غار پراو 

 

 

موقعیت جغرافیایی  

موقعیت

با حرکت از کرمانشاه به سوی تاق بستان و از آن جا به روستای مانگ هلات و سپس با گذر از میدانی که محل چادر زدن عشایر دام دار است و کمی کوه​پیمایی، به دهانه چاه غار پراو می​رسیم. در مجموع از کرمانشاه تا دهانه غار 12 کیلومتر است.

معرفی

نام غار برگرفته از کوه پراو است که قله آن در ارتفاع 3357 متری از سطح دریا قرار دارد. وجود سراب​هایی بزرگ همچون سراب تاق بستان و بیستون، که از آب باران​ها و برف​های این کوهستان منشأ می​گیرند، سبب شده است تا در گویش کردی نام پراو یا کوه پُر از آب برای این کوه انتخاب شود که بسیار بجاست.

ساختمان

دهانه غار در ارتفاع 3050 متری از سطح دریا قرار گرفته است. طول غار 1454 متر و عمق آن 5/752 متر است. این غار نخستین بار در سال​های 1350 و 1351، تا انتها مورد بازدید گروهی از غارنوردان انگلیسی قرار گرفته است. نخستین بازدید ایرانی​ها تا انتهای غار در شهریور سال 1370 توسط کوه​نوردان (کانون کوه​نوردان کرمانشاه) انجام شده است.

چاه غار پراو از 26 حلقه چاه با اعماق متفاوت و تعدادی چاه کوتاه و دالان و دهلیز و پرتگاه تشکیل شده است و گودال آب انتهای چاه 26اُم در پایان غار قرار دارد. سراسر بدنه چاه​ها و سقف​ها پوشیده از غارسنگ در انواع مختلف است. چاه غار پراو سخت​ترین غار ایران، و بازدید از آن نیازمند تمرین و کسب آمادگی است.

کانی​های تشکیل دهنده رشته کوه پراو آهکی، کارستی هستند و از نظر نگارنده تعداد چاه​ها و چاه غارهای موجود در رشته کوه پراو بسیار بیش​تر از چاه​های شناخته شده کنونی است و برای یافتن و شناسایی آن​ها کلیه سطوح پراو باید مورد کاوش قرار گیرند. به عنوان مثال در صعود 22 خرداد 1344 نگارنده به همراه زنده یاد فریدون اسماعیلزاده و دو تن از کوه​نوردان همدان، پس از صعود به قله​های شیخ علیخان و نمازگاه، به کمک راهنمای محلی ابتدا به بالای چاهی به قطر حدود 3 متر و عمق 40 متر رفتیم، سپس شکاف برف گرفته​ای را پایین​تر از آن مشاهده کردیم. به گفته راهنما در پسِ برف​ها   شکاف یک راهرو و بعد از آن یک چاه قرار دارد.

در این جا مناسب است رشته کوه آهکی کارستی شاهو، واقع در شرق  پاوه در استان کرمانشاه، نیز به دلیل شباهت کانی​های تشکیل دهنده آن با کوه پراو از دیدگاه چاه غارهای آن معرفی شود:

1. غار شهبانو با عمق 315- متر، دارای نقشه

2. غار سیروس با عمق 308- متر

3. غار بن دور با عمق 200- متر

4. غار کله مار با عمق 150- متر، دارای نقشه

5. غار شیلانه با عمق 90- متر

6. غار کریستال پات با عمق 86- متر

7. غار کارلتون پات با عمق 85- متر

همه این غارها به وسیله کوه​نوردان خارجی شناسایی و بازدید شده​اند.

1 نظر
  1. میثم احمدی می‌گوید

    مطالب سایت بسیار خوب بود ممنون اگه بتوانید مطالب جدید تر در مورد غا پراو در سایت قرار بدهید عالی میشه با تشکر فراوان احمدی از کرمانشاه

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.