گره چینی

گره‌چینی چوب از هنر‌های ظریفی است که از اوایل دوره اسلامی ‌در ایران رایج بوده است. برخی پژوهشگران احتمال داده‌اند استفاده از این هنر از دوران خلفا عباسی آغاز شده و در قرن 6 تا 8 هجری قمری در مصر و سوریه متداول شده و از همان زمان به ایران رسیده است.
بر اساس شواهد و آثار موجود پیشینه هنر گره‌چینی در معماری ایران به دوره سلجوقی و صفوی باز می‌گردد و خاستگاه آن نیز شهر اصفهان بوده است. از این سبک کار به طور معمول در ساخت درهای اماکن متبرکه، مقابر، منابر و از مشبک در پنجرهای منازل و کاخ‌ها و نرده‌ها استفاده می‌شده است. از دوران صفوی به بعد تعبیه شیشه‌های رنگی در چوب‌های مشبک رایج شده و در اصطلاح به "ارسی" مشهور شد. هنرهای چوبی پس از صفویه به خصوص در دوران قاجار نه تنها تکامل فنی نداشت بلکه با افت فنی نیز روبرو شد. البته هنر ارسی‌سازی در این دوره به اوج خود رسید.
به طور کلی از چوب و فرآورده‌های آن در بناهای صد سال اخیر به عنوان مصالحی موثر در ستون‌های چوبی، پوشش‌ سقف‌های دوجداره خارجی و توفال‌سازی، در ساختن پنجره‌های ارسی و پنجره‌های ظریف با کارهای هنری مختلف گره سازی، قواره‌بری و غیره استفاده شده است.

 

تعریف گره چینی
گره چینی به هنری ایجاد شده با قطعات برش خورده چوب و شیشه‌های رنگی در اشکال مختلف و متعدد الاجرا و وحدت‌گرای هندسی که به طور هماهنگ در یک کادر مشخص و تکرار شونده در کنار هم قرار گرفته باشند گفته می‌شود. در واقع هندسه نقوش و گره‌کشی جزء جدانشدنی این هنر به حساب می‌آید.
در اصطلاح هنری گره‌چینی عبارت است از مجموعه‌ای از شکل‌های هندسی که با نظم و ترتیب و پیچ و شکل‌های هماهنگ و قرینه در کنار هم چیده شده‌اند. در تعریف دیگر، گره‌چینی عبارت است از یک ترکیب هماهنگ از شکل‌های هندسی به هم پیچیده، موزون و جذاب که با استفاده از خط‌‌های راست شکل گرفته است.

 


اجزا گره
آلت: واحد کار در گره، آلت نامیده می‌شود. آلت در لغت به معنی ابزار، افزار واسطه ای میان فاعل و مفعول برای رسیدن به اثر است. ودر واقع همان خط مرزی اطراف لقاط می‌باشد خط‌های مرزی در گره‌های گوناگون متفاوت هستند.
لقط: در گره لقط به شکلهای گره گفته می‌شود، که از خط‌های مستقیم و بر اساس قاعده‌ای منظم به شکل‌های هندسی در آمده و در یک قاب یا زمینه محدود شده است. لقاط می‌توانند ساخته شده از چوب و یا شیشه و یا هر جنس دیگری باشند.


فرآیند تولید
روش تولید گره‌چینی به این صورت است که ابتدا طراحی و ترسیم گره مورد نظر براساس اندازه کار انجام می‌شود. سپس از روی قسمت‌های مورد نیاز گره رسم شده، الگو یا قالب برداشته می‌شود و چهارچوب یا کارگاه در اندازه مورد نظر ساخته می‌شود.
گره‌ها اتصالات کوچکی از چوب هستند که به صورت زبانه‌ای به یکدیگر قفل می‌شوند و نقش‌های زیبایی را بوجود می‌آورند که هر چه ظریفتر باشند، از نظر هنری ارزش بیشتری دارند. برای ایجاد نقش گره، چوب‌ها به ضخامت بند رسم شده بریده و در عین حال چوب‌های واگیره (قطعاتی که در کار تکرار می‌شود )از قالب‌های آماده شده تهیه می‌شود. سپس به وسیله اره پشت‌بند‌دار، زاویه‌های اتصالات روی چوب را برش می‌زنند و با رنده ابزار، روی آلت‌ها ابزار می‌زنند. سپس دو سر هر یک از آلت‌ها فاق و زبانه (یا هر نوع اتصال دیگر که مورد نظر استاد کار باشد) می‌زنند و در آخر، کار چیدن گره و درگیر کردن اتصال‌های ساخته شده و شیشه‌های رنگی برش خورده کار به پایان می‌رسد.


ابزارآلات و مواد اولیه
ابزار آلاتی که برای ساختن گره استفاده می‌شود همان ابزاری است که دریک کارگاه دوردگری وجود دارد، مانند انواع اره (اره فلکی، اره دوربری، اره رادیکال، اره چکشی، اره برقی، اره فارسی‌بر و انواع اره‌های دستی)، رنده (رنده کف‌بر، گنده‌گیر، رنده ابزار، رنده خشتی، رنده دوراهی و رنده دست)، گیره (انواع گیره‌دستی و گیره روی میز) خط‌کش (خط کش تیزه‌دار،کولیس، گونیا90درجه، گونیا فارسی، گونیا بازشو)، سمباده (ماشین سمباده‌زنی، نواری، دیسکی، لرزشی و سنگ چرخ)، انواع دریل، سوهان، چکش، مته، فرز و میز کار و… .
بهترین ماده اولیه ساخت گره‌چینی که مورد توافق استادکاران چوب است درخت چنار است که خوشبختانه این درخت، درخت بومی ‌ایران است زیرا بافتی منسجم داشته و از مقاومت بالایی برخوردار است. البته از چوب نارنج، گلابی، گردو، عناب و از چوب درخت‌های جنگلی ایران از نوع آزاد و راش نیز برای ساخت گره‌چینی استفاده می‌شود.


نمونه‌های تاریخی
از بهترین نمونه‌های گره‌چینی در ایران می‌توان عمارت چهل‌ستون، هشت‌بهشت و خانه‌های تاریخی خانه اعلم، شیخ‌الاسلام، سوکیاس در اصفهان و تعدادی از خانه‌های تاریخی کاشان همچون خانه طباطبائی‌ها، خانه عباسیان، خانه بروجردی‌ها و تعدادی دیگر از این انواع خانه‌ها در یزد و شهر‌های قدیمی ‌را نام برد.

۱۴ نظرات
  1. ع.م می‌گوید

    @HonarehEsfahan

  2. موسوی می‌گوید

    سلام دعوت به همکاری در زمینه گره چینی اصفهان ۰۹۱۳۱۱۸۹۱۱۲

  3. mehran می‌گوید

    سلام من دانشجوی رشته کارشناسی منبت هستم میخواستم بدونم در مورد تاریخچه گره چینی وسازندگان آن و هرنوع اطلاعات دیگه کجا میتونم پیدا کنم. اگه کمکم کنید ممنون میشوم

  4. سامان می‌گوید

    با سلام و درود فراوان
    میخواستم نام استاد مورد نظر را بپرسم.
    و برای سفارش ساخت میخواستم هماهنگ کنم.

  5. علی نجاری می‌گوید

    کجا میشه این هنر رو یاد گرفت؟

  6. عباس یزدی پور می‌گوید

    سلام با ارزوی موفقیت برای شما بنده بسیار مایل به اموزش هنر گره چینی میباشم . البته در حال حاضر مشغول کار در این ضمینه میباشم ولی قطعات را با چسب چوب به یکدیگر وصل میکنم . دلم میخواهد وصل کردن را به روش درست انجام دهم . لطفا راهنماییم نمایید .با تشکر

  7. مهسا می‌گوید

    من در زمینه گره چینی و ارسی سازی یه استاد میشناسم که در مدرسه ما تدریس میکنند ولی بیرون خصوصی تدریس میکنه اسم ایشون ارژنگ مهاجان هست و ساکن تهران هستند . ۰۹۱۹******* در اینستاگرام هم یک صفحه دارند به نام کارگاه ارژنگ

  8. هادی حرزاده می‌گوید

    سلام دوستان من در شهر یزد کار گره چینی انجام میدهم. دوستانی که دوست دارن این رشته را میتونن بهم ایمیل بزنن h*********e@gmail.com

  9. فربد می‌گوید

    سلام
    من در زمینه گره چینی و گره سازی در حال آماده شدن برای نمایشگاه هستم دوستانی که میخواهند در این نمایشگاه همکاری داشته باشند از وبلاگ من ( نمایشگاه فن و هنر فربد حیدری ) دیدن فرمایند .
    دوست دار شما فربد حیدری

  10. سیما می‌گوید

    با سپاس فراوان……….ممنون خواهم شد که در صورت امکان اسم و تلفنی از استاد مورد نظر را برای بنده ایمیل کنید…سالهاست به دنبال استادی در این رشته هستم…

  11. داریوش می‌گوید

    با سلام
    چنانچه استادی می تواند آموزش بدهد ممنون می شوم معرفی بفرمایید.

  12. میثم می‌گوید

    سلام من هم ممنون میشم اگه کارهای استاد را برام میل کنید

  13. سحر روشن می‌گوید

    سلام خیلی جالب بود.اگر عکس کارهای استاد را برام میل کنین ممنون میشم.

  14. سیدامیر اسداله سنادیزاده می‌گوید

    با سلام
    متاسفانه استادان این کار هنوز شناخته نشده اند. من یکی از برجسته ترین این اساتید را میشناسم که کارهایش در حال خاک خوردن میباشد.
    بازهم متاسفانه یک بار صدا و سیما آمد و از او فیلم برداری کرد و فیلم را دزدیدند و دیگر سراغی از او نگرفتند.
    در صورت تمایل عکسهای کارهایش را برای شما ایمیل خواهم کرد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.